Gülün Adı
2021 52. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 16:50
Şimdi ben ne okudum diye soruyorum kendime cevap: entrikalar, ölümler, dinler, gelenekler.. Bu kitabı okumadan önce mutlaka Ortaçağ döneminde ki manastır yaşam alanı, Hıristiyanlık, mezhep gibi konulara vakıf olmak gerekir yoksa onca bilginin içinde kitaba odaklanamıyor. Kitap içerisinde Orta Çağ tarihi ve Hristiyan kültürüne ilişkin bolca kavram mevcut. bu eksiklik kitabı sıkıcı hale getirebilir. Tarihsel bir polisiye bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Heyecanlı katil avı, aralara yerleştirilen konu dışı açıklamalarla sürekli kesintiye uğruyor; entelektüel olarak zirvede olmak ve bu geniş kapsamlı açıklamalarda anlatılanlara büyük ilgi duymak gerekir. Kitabın adı " Suç Manastırı" veya "Melk'li Adso " olmaktan vazgeçilip " Gülün Adı" karar verilmiş. "Gülün adı" kitabın içeriğiyle bir alakası yok yazar böyle istemiş:) Romanın zamanı Ortaçağ, mekânı ise Vatikan ve İtalya’dır. Romanın konusu ise Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, Hıristiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir Manastır ve etrafında gelişen olaylar olarak şekillenir. Roman Polisiye bir öykü üzerine kurulmuş, gözlemci bakış açısıyla anlatıcı Melk'li, Dom Adso’nun ağzından aktarılmıştır. Romanın bölümleri Yedi günlük zaman dilimine bölünerek yazılmıştır. Konusu nedeniyle Hıristiyan din adamlarının dikkatini çeken roman farklı çevrelerden farklı tepkiler almış, din adamları, Umberto Eco'yu, kelimelerle fazla oynadığı, ağır ve anlaşılmaz olduğu şeklinde eleştirmişlerdir. Anlaşılmaz süslü ve uzun cümleler kurmakla eleştirilen roman aynı zamanda Müslüman okurlar tarafından da tepki görmüştür.(Alıntı) Kitabın ilginç yanı hristiyanlıktaki başlıca görüş ayrılıkların bahsetmesi ve aynı zamanda çok ilginç 1 cinayet romanı olması. kilisenin zengin/fakir olması savunulurken aynı zamanda gülmemin dine aykırı olup olmadığından bahsediliyor, bu tartışmalar arka planda geçerken ön planda william ve adso cinayetleri işleyen rahibi bulmak için uğraşıyorlar, özellikle labirent kısımları çok güzeldi. Hristiyanlık tarihinin en önemli iki felsefi-dini tarikatı Fransiskenlar ve Dominikenlerdir. Skolastik düşünceyi sistemleştiren tarikatlar işte bunlardır. Temelde birbirine benzer olsalar da bazı farklarla ayrılırlar. İsa ve havarilerin nasıl yaşadıkları konusunda fikir ayrılıkları vardır. Fransiskenlar; İsa ve havarilerinin yoksul olduğunu daha doğrusu mala sahip olmak gibi bir tutkusunun olmadığını ve eşyayı sadece kullandığını savunur, bu yüzden de hristiyanların böyle yaşaması gerektiğini savunurlar. Dominikenler; İsa ve havarilerinin yoksul olduğunu, böyle yaşanması gerektiğini ancak sahip olmak duygusuna da sahip olduklarını belirtirler. (Bkz: Erich Fromm - Sahip Olmak ya da Olmak) Gülün Adı son hali elimize ulaşıncaya kadar bir çok değişime uğramıştır. Bu kitabın Filmi de var kitabın konusuna sadık kalınmış. İzlemenizi tavsiye ederim.
Gülün AdıUmberto Eco · Can Yayınları · 202015,9bin okunma