Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

424 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Öncelikle Kazım Karabekir'e karşı büyük bir saygım olduğunu ifade etmeliyim. Kazım Karabekir Doğu cephesinde Ermenilere ve Gürcülere karşı verdiği mücadelelerle kurtuluş savaşının nihayetlenmesinde büyük emeği vardır. Ayrıca Doğu cephesinde savaş boyunca sahipsiz kalmış çocukları sahiplenip okutması takdir edilesi bir örnektir. Kitap hakkında pek olumlu düşüncelerde bulunamayacağım. Kitap Atatürk'e karşı ağır ithamlar içermektedir. bunlardan başlıcaları Atatürk'ün milli mücadele yanlısı olmadığı İstanbul'da kalıp harbiye nazırı olmak ve saraya damat olma istediği, Anadolu'ya İngilizlerin zoruyla milli mücadeleyi bölüp cumhuriyeti ilan etmesi koşuluyla gönderilmesi, Atatürk'ün bolşevik bir yönetim kurmak istediği, Atatürk'ün kongreler boyunca mandayı savunması, batı cephesindeki mücadelenin küçümsenmesi ve itibarsızlaştırılması, milli mücadelenin kendi fikri olduğunu öne sürmesi olarak dile getirebiliriz. Bu düşüncelere sahip olan birinin Atatürk'ün emrine girip milli mücadele boyunca onun safında yer alması büyük çelişkiler yumağı doğurmaktadır. Heleki ömrünü emperyalizmle mücadeleye adamış bu uğurda bedeller ödemiş bir komutana aynı davada mücadele etmiş başka bir komutanın bu ithamlarda bulunmasını yakıştıramıyorum. Doğru ve yanlış ve ya bu kitapta olduğu gibi tutarsız da olsa tarihe farklı bakış açısıyla yönelmek düşüncelerimize zarar vermez. Bizlere zenginlik katar. Düşüncelerine hiçbir surette katılmasam da Kazım Karabekir'e olan saygım sonsuz ruhu şad, mekanı cennet olsun.
İstiklal Harbimizin Esasları
İstiklal Harbimizin EsaslarıKazım Karabekir · Emre Yaynları · 2000124 okunma
·
97 görüntüleme
Sergenn okurunun profil resmi
İncelemen için teşekkür ediyorum. Kazım Karabekir'i ve yaptıklarının farkındalığı için bir yazı yazman beni memnun etti. Yalnız katılmadığım bir nokta var ki o da, Atatürk'ün Harbiye Nazırı (Ahmet İzzet Paşa kabinesinde) olmak arzusuna ithamda bulunuyor demen. Bu bir itham değil hakikattir. Ayrıca evlenme isteği ve daha kolay yoldan hedefe ulaşma içgüdüsü suçlama olmaz. Çünkü başka kaynaklar da bu gerçeği destekler nitelikte. Sabiha Sultan ise yıllar sonra bir röportajında bu konuya değinmiş ve doğrulamıştır. (Atatürk'ün bir aracı ile kendisine evlenme teklif ettiğini) Tekrar teşekkür ediyorum. Nice okumalar.
1 önceki yanıtı göster
Şeref Namalır okurunun profil resmi
Bir yazının ve ya bir eserin bir bölümünden hareketle geneli hakkında hükümde bulunmayı doğru bulmuyorum. Murat Bardakçı Şah baba adlı eserinde kabineye girme istediğini ve Sabiha sultanla evlenme niyetinin olduğunu yazmıştır hatıratlardan hareketle ama benim dikkat çekmek istediğim bu durumlar üzerinden hareket ederek Kazım Karabekir'in Atatürk'ü milli mücadele yanlısı olmamakla suçlamasıdır. Ve bu ağır ithamlar Mustafa Kemal Atatürk'ün mandacılığı savunduğunu iddia edecek kadar ileri taşınmıştır. İyi okumalar dilerim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.