Güvenli Bağlanma
2021 19. kitabı
Kitabın özeti : Bebekken güvenli bağlanamayan kişilerin yetişkinlikte bağlanmaması gereken kişilere bağlanması, hiç bağlanamayanların ise kontrolcü olup kendini kimseye bırakamaması ve bağlanamaması görülüyormuş. Hatta önce annesine bağlanamayıp sonra ailesine aidiyet hissi geliştiremeyenlerin daha çok arkadaşlarıyla vakit geçirerek madde bağımlısı olması olasılığı varmış. Bebek doğduğu andan itibaren annesine bağlı olduğunu düşünüyor burada görev daha çok anneye düşüyor. Anne, sesi ile, göz ve ten teması ile bu bağlanmayı güçlendirirmiş. Ayrıca ses tonu melodik, duygulu, heyecanlı, yumuşak, yavaş olmalıymış. Anne kendisini bebeğe bırakabilmeli, ona dokunmalı, konuşmalı, göz teması kurmalı, ihtiyaçlarını karşılamalı, bebekle aynı yatakta uyumalıymış. Burada bebeğin boğulma tehlikesi olabileceğinden doktorlar ayrı yataklarda ama aynı oda da yatmayı öneriyorlar Adem Güneş ise amerikada yatakta ani bebek ölümleri yüzünden bunun tuz biber olduğundan bahsediyor. Birde erkek bebeklerin cinsel kimlik gelişimine olumsuz etki eder kaygısı eklendiğini söylüyor. Yani aynı yatakta yatmalarını ısrarla önerip sebeplerini de kendince açıklamış. Bebeğe verilen uyku eğitimlerini de eleştirmiş uyku eğitimi verirken bağlanmaya zarar verme durumunu anlatmış. Annenin işyerine kısa sürede dönmesi zorunluluğu sebebiyle, anneler bana bağlanır işe dönemem korkusuyla bebeklerle anne arasında güvensiz bağlanmalar için her yöntemin özellikle yurtdışında yaygınlaştığını söylemiş. Bu kitapta yazmıyor ama ben özellikle Kim West'in "iyi uykular tatlı rüyalar" kitabında bu tarz uyku eğitimi olduğunu duymuştum. Bebekle göz, ses temasını keserek, sadece dokunma serbest bırakılarak ondan yavaş yavaş uzaklaşarak oda dan çıkmayı anlatıyordu yani bebek başka bir odada uyuyor. Bir başka yöntem Ferber yöntemi, bebeği yatağına bırakın çıkın ve 3 dk ağlatın tekrar girin sakinleştirin yine çıkın 5 dk bekleyin bu şekilde artırarak devam edin demiş Ferber. Bu yöntemde de ağlamadan eğitim olmaz demeye gelmiş durum. Böyle uyku eğitimlerini güvenli bağlanma açısından değerlendirmek gerekir. Bir yerde de ağlaması değil umutları kesilir çocuğun demiş. Bağlanmak bebeğini çok sevmek demek değildir diye de ekliyor Adem Güneş. Kendisiyle bebeğiyle bütün olmak gibi bir şey... Mama kullanılacaksa bile bebek anne göğsünde beslenmelidir demiş. Emzik bebeğe sadece uyumadan önce, uyandıkta sonra gerektiğinde verilmeli, sürekli ağzına emzik tutuşturulmamalı diyor. Bebek hastalandığında iğne yapılırken, ya da ilaç verilirken elini kolunu tutan onu savunmasız bırakan anne değil hemşire ya da baba olmalıdır demiş. Bebeğe ilaçlarını da anne vermemeli diyor ilaç verilip ağlayınca da anne kucağına alıp teselli etmelidir diyor. Hastalıktan dolayı emme kesilirse bebeğe biberon vermeyin kaşıkla besleyin, arada emzik verin demiş. İlk 2 yıl anne bebek bağlanması için sadece emzirme değil alt değiştirme gibi özbakımla anne ilgilenmeli babaya bırakılmamalı zaruri durum olmadıkça özellikle alt değişme anneye bırakılmalı anne bebeğin altını değiştirirken bebeğiyle konuşmalı, dokunmalı diyor. İlk 2 yıl baba da bebeğe bağlanamayabilir diyor. 2 yıl dolunca sütten kesilme başlanır tiksindirerek bu işlem yapılmaz, kademeli olarak emzirme aralıkları artırılır. Sonra tuvalet eğitimi verilir eğer tuvalet eğitimine geçilemiyorsa yataktan ayırma aşamasına geçilir. Güvenli bağlanmış çocuklar güvenle ayrılırlar diyor. Eve kardeş gelecekse çocuk babaya bağlanmaya başlamalıymış. Odası ayrılacaksa sana bir oda yapalım mı, nasıl bir odan olsun istersin sorarak hayal kurdurulmalı, daha evvel oda alınmışsa orası eski gelir ve yatmak istemeyebilir, değişiklikler yapılmalıdır diyor. Oda da gece onu korkutacak şeyler olmamalıymış. İhtiyacı vaktinde karşılansa da yeterince karşılanmayan bebekler ilerde doyumsuz olurmuş. Buna da zaten ihmal deniyormuş. Çocukluğunda reklam ve dizilerde oynamış çocukların yetişkinlikte psikolojik problemleri olacağını söylemiş. Bebek eşyaları tanıyıp onları kullanma yeteneği kazandıktan sonra eşyalara zarar vermeye başlamışsa disiplin devreye girmeli ve çocuğa yaptığının yanlışlığı anlatılmalıymış. Narsist kişiler güvenli bağlanamamış, aidiyet hissi kazanamamış, duyarsızlaşmış, kimseyi sevemeyen kişilerden olurmuş. Aidiyet hissi edinemeyen çocuklar da başka birine aidiyet hissi kurar ve yanlış kişilerle evlenebilir demiş. 4 yaşından sonra çocuk kardeş ister ve anne-babasına güvenli bağlanmışsa kardeşine de bağlanır. Okulöncesi kurumda öğretmenine ve arkadaşlarına da güvenli bağlanırmış.
Çocuk Gelişimi
Güvenli BağlanmaAdem Güneş · Timaş Yayınları · 20142,132 okunma