İkiyüzlülük
2021 43. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2021 20:54
Dini ,kariyer basamaklarında bir sıçrama tahtası olarak kullanma hastalığı  her dönemin ve her dinin sorunu (Bunu pudra şekeri olayında da gördük ve görmeye devam edeceğiz maalesef)   Bazen okudugum kitaplar tesadufen o dönem yaşanan olaylarla birebir uyuşuyor. Heinrich Böll'ün Palyaço kitabında da öyle oldu. Konu birebir Hristiyanlik ile ilgili degil ama konu dönüp dolaşıp oraya geliyor. Böll bu kitabında Katolikler'in ikiyüzlü ahlak anlayışını yerden yere vurduğu için zamanında çok eleştirilmiş. Bunun yanı sıra politikanın çifte standardını, her görüşün ister sağ ister sol olsun kendi ahlak anlayışını angaje etmesini de eleştirmiş. Yazar bu eleştirilerini bir Palyaço 'nun gözlerinden  anlatıyor bize. Geriye dönüşler, monologlar ve telefon görüşmeleri üzerinden olaylar anlatılıyor. Sevgilisi Marie, Katolik olmadığı için Palyaço Schnier'i terkeder.Kariyeri de tam da bu dönemde düşüşe geçmiş, maddi sıkıntılar yasamaya başlamıştır. Oysaki çok zengin bir ailesi vardır.  Ancak çok cimri ve faşist bir annesi, duyarsız bir babası ve mezhep değiştirmiş bir kardeşi vardır, palyaçonun.Kız  kardeşi ise ikinci dünya savaşında hayatını kaybetmiştir. Sevgisiz,duyarsız ve ilgisiz bir aile kısacası. Çevresindeki kişiler ise savaş zamanı Nazilerin yanında yer alırken savaştan sonra hepsi demokrat ya da dindar olmuş, nabza göre şerbet verme ilkesinin sıkı savunucuları haline gelmiştir. Yazarın romanda eleştirdiği de bu işte: ikiyüzlülük .İlkesizlik hucrelerine kadar sinmiştir bu insanların. Peki  bu  sadece Almanyanin sorunu mu? Şu anda birilerinin peşinde koşanlar devran dönünce, dönmeyecekler mi? Dönmeyi marifet sananlar döne  döne pervane gibi ateşe uçmayacaklar mı?
İnsan ve Duygular
PalyaçoHeinrich Böll · Altın Kitaplar · 19681,907 okunma