Puan vermedi·176 syf.····Okunma: 05 Nisan 2021 22:32 259 sene öncesinde yazılan günümüzün devlet yönetimine bile elzem tavsiyeler verdiği böylesine büyük bir eserin kötü iyi yorumu yapılması ve puanlanmaya bile layık görülmesi,alçaklık gibi geliyor bana. JJ. Rousseau gerçekten büyük bir filozof benim gözümde Émile den sonradan okuduğum 2. Kitabı oldu. Türkiye topraklarında yaşayan bir insanın ilk okuması gereken kitabın Nutuk ikincisi ise bu kitap olması gerektiğini düşünüyorum. Ama öyle sadece gözlerle okumak değil; anlamak, önemli yerlerin altını çizerek, yanına bilinmeyen kelimelerin anlamlarını bulupta sayfaların kenarlarına yazarak, belki bazı yerleri bir kaç kere okuyup kafada oturana kadar sorgulayarak okumak gerektiğini düşünüyorum. Dolu bir beyinle okunacak bir kitap değil ama okudundukça iyi ki okumuşum dediğiniz, yönetim şeklimizin cumhuriyet olduğu bu topraklarda politikayla bir gram alakanız olmasa bile bir fikriniz olabileceği artık çoğu şeyde aydınlanma yaşayacağınız, ülke yönetimine eskisi gibi bakmayacağınız bir eser. Kitabı okurken Atatürk'ün cumhuriyeti kurarken bazı temel ilkelerinde JJ Rousseau'dan etkilendiği hissi sık sık içimi sardı. Zaten Atatürk'ün JJ Rousseau'nın yenilikçi fikirlerinden etkilendiğini biliyoruz.