2021 24. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2021 12:53
Keyfim yok bugün... Altında iki saat oturduğum bahar güneşi mi çarptı ? Burcumun güzeller güzeli gezegeni Venüs mü kıpraştı ? Bu kitap mı beni ezdi, yıktı geçti bilmem... Kitap bitti ama böğrümde koca bir taş oturdu kaldı. Hâlbuki kitaptan sonra bir kavanoz Nutellayı gömdüm ama... " Çık " bana mısın demedi... Yeşil Peri Gecesi' ni okumadım da ben satır satır izledim sanki. Elimde mendil içimi çeke çekee ağladığım çok sayfa oldu.( Vallahi de ağladım laf olsun diye yazmadım.) Okuduğum her satır kahretti. Öyle bir kahramanı vardı ki hikâyenin güzeller güzeli " Kadın Şebnem." ( Özellikle kadın yazmak istedim. Hikâye boyunca kimse kadın olmasını önemsemedi sadece bir nesneydi. ) Güzelliğini zehirli bir sermaye olarak kullanmış, hayatta en dibi görmek için elinden ne geliyorsa yapmış. Yapmış da neden yapmış peki ??? Ailenin, insan yaşamına etkilerinin en çarpıcı bana göre en kötü örneklerinden biri bu hikâye. Sevgisizliğin ve çocukken yaşanan travmaların etkisini o kadar ince ince dokumuş ki Ayfer Tunç. ( Yapmış yine yapacağını. ) Yeri geliyor annesine olan nefretine ortak oluyorsunuz yeri geliyor babasına duyduğu sevgi selinde onunla beraber boğuluyorsunuz. Şebnem anlattıkça " daha neler " diyorsunuz. Anlattıkça " aferim kızım sana " diyorsunuz. Anlattıkça " yapma be Şebnem, hayır " diyorsunuz. Evet çok üzülüyorsunuz ama hayatın var olan gerçekleri tokat gibi iniyor yüzünüze çok sağlam hissediyorsunuz. Annesinden, babasından, eş dost, akrabasından hatta toplumdan intikam alabilmek için; hayatını paramparça eden, dağılan, dökülen, ezilen, hor görülen... Ama ama (bana kendimi deli gibi sorgulatan) muazzam bir cesarete sahip olan bir kadın Şebnem... Ben onun kadar cesur olabilir miydim ? Defalarca sordum kendime... hayır, böyle bir hikâyede olamazdım.. Şebnem'i hiç unutmamak için bu satırları kazıdım beynime ; " Cesaret, ancak göstermemiz gerektiğinde imkânsız olduğunu anladığımız bir erdemdir. "
Yeşil Peri GecesiAyfer Tunç · Can Yayınları · 201611,7bin okunma
2.853 Gösterim
Binlerce, binlerce, binlerce alkışlar. Kitabı okumadım ama incelemenizin her hecesi ayrı ayrı ruhumun her köşesine dokundu. Öyle içten, öyle sıcak, öyle yürekten bir inceleme. Elinize, yüreğinize sağlık emine hanım. Sayenizde Ayfer Tunç hayranı oldum. :)
Çok teşekkür ederim. Sizlere de keyifli okumalar dilerim. :)
Osman'ı da okuyun Emine hanım okumadıysanız. 😊
emine
Sabırsızım @flz_krc öğretmenim... O kadar çok merak ediyorum ki Osman'ı.. Zira bu kitapta beni sinir hastası yaptı😊😉
"Benim isyanım hep içe doğru yanmış, harlamadan sönüp gitmişti." demişti Şebnem. Ama sonunda biriken isyanı ve acılarını haykırmayı başardı. Küllerinden yeniden doğmaya başladı. O dediğin taş benimde böğrümde hâlâ emine . Yüreğine sağlık 🌼💕
emine
Bir müddet taş orada duracak sanırım öğretmenim 🤷‍♀️😔 Aynı anda okumanın keyfini yaşadık yine.. Yaptığımız kritikler benim için çok değerli ve kıymetli 💞🌟🌾 Var olun...
Ayfer tunç dan şikayetçiyiz kardeşim. Evet evet yanlış duymadınız. Şikayetçiyim bu kadar insanların iç dünyasına girip suratına şamar gibi çarpılır mı? Eyy Ayfer tunç sen bizden ne istiyorsun. Ama olsun yine de bize çok iyi geliyorsun iyi ki varsın. Ayfer bu tunç bu incelemeyi görse bu samimiyet karşısın da eminim duygulanır. Maillerine cevap veren ender yazarlardan mış bence bunu yollayın Emine hanım ben kelimeleri düzgün seçemedim için çekiniyorum.
emine
@Hsnegn Ayfer Tunç hakkındaki tüm düşüncelerinize katılıyorum 👌👌 Bu kadar da olmaz ama canım, içimiz çürüdü 🙂🙃 Ama gerçekten çok iyi geliyor çok..Inceleme için söyledikleriniz çok onur verici çok teşekkür ediyorum..🙏🙏