2021 33. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2021 10:38
Japon edebiyatından neler okuyabilirim diye sordugumda arkadaşlarıma ,tavsiyeler arasindaydı Madenci böylece Natsume Soseki ile tanışma kitabım oldu. Madenci, on dokuz yaşında Tokyo' lu, ismi bilinmeyen bir gencin çam agaçları arasında gezerken, kendisine iş teklifinde bulunan bir adamla karşılaşması ile başlar.Adam, gence bir iş var çuvalla para kazanacaksın der ve kahramanımız adamın peşine düşer. 200 sayfalık kitabı iki bölüm olarak düşündüm,ilk yarısı gencin madene gidinceye kadar, ikinci yarısı madene gittikten sonra ki anlatılanlardan oluşmakta..Kitap aktif bir kurgudan ziyade içsel bir yolculuk sunuyor bizlere.Kahramanımız çevresinde gördüklerini ve an olarak hislerini biz okura aktarıyor.Genellikle degişken bir ruh haline sahip olan bu delikanlı kibrinden ve kendini begenmisliginden dolayı karşılaştığı zorluklar karşısında bir adım bile geri atmıyor.Elit kesimden gelen bu genç kendisine oldukça farkli gelen bu yeni ortamı yadırgayıp hor görsede bunu kimseye belli etmiyor bu hem gururundan hem de korkusundan kaynaklanan bir durum.Insanların kendisiyle alay ettigini dile getirip bunu vurgulasa da okurken anlamaktayız ki asıl alay eden ve madencilerden yabani,cahil diye bahseden kendisidir.Kahramanımız yok oluş ve varoluş arası gelgitler yaşamaktadır.Intihara meyilli olması ve yine de zorluklar karşısında ayakta kalmaya calısması...Bunu da biz okurlara Soseki en guzel sekliyle aktarmıstır. Madenci adlı kitabi psikolojik oldugu kadar sosyolojik yanıyla da düşünebiliriz.Bakır madeninde bulunan kötü şartlar düşünüldügunde ve insanların çogunun mecburiyetten böyle bir iş tercih etmelerinden bahsedilir ve çuvalla para kazanaların, işci kesimi degil(onlar bogaz tokluguna çalısanlar) asıl patronların oldugu vurgulanmaktadır.Hele kahramanımız nasıl da şasırmıştır; insan sağlıgini tehdit eden böyle bir yerde yine sağlik hizmeti veren bir binanın bulunmasına.Bunu hırsızların çaldıkları para ile okul yaptırip,o okulda kendi çocuklarıni okutmasına benzetmiştir. Kitabı taclandıran ise son sayfalarda bulunan Haruki Murakami önsözü olmuş bence.Bu sayfaları da es geçmemenizi tavsiye edecegim çünku burada Natsume Soseki hakkinda ve kitabın nasıl,hangi şartlar altinda yazildıgından bahsetilmiş.Tavsiyedir okuyunuz.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
MadenciNatsume Soseki · Jaguar Kitap · 20181,464 okunma
Çok güzel bir inceleme olmuş, beğendim :)