2021 21. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2021 15:23
İskender Pala'dan okuduğum ikinci kitap Katre-i Matem. İtiraf kitabını çok sevince, İskender Pala denince akla en çok gelen Katre-i Matem'i de büyük bir beklenti ve heyecanla sipariş ettim. Fakat okumaya başlamamla birlikte o heyecan yavaş yavaş söndü. Özellikle günde 80 sayfa 100 sayfa okumama rağmen hikaye akmayınca, olaylar ilerlemeyince sıkılmaya başladım. Bir de yazım dilinin ağırlığı ve bilmediğim Farsça, Osmanlıca kelimelerinin yanında olayları kesik kesik anlatması benim kurgudan kopmamama ve "tam olarak ne oldu şimdi burada" diye anlamakta zorlanmama sebep oldu. Hep büyük bir dikkatle okumak zorunda kaldım. Sanki olayları düz bir yoldan değil de karma karışık bir yoldan anlatmak istemiş gibiydi. Tüm bunların yanında bir de oldukça fazla karakter vardı ve yan karakterleri bir anda baş karakter, olayda önemli kişi haline getirmesi beni oldukça yordu. Kim kimmiş anlamadan kitabı bitirdim. Kurguya gelirsek başarılı bir kurgu olabilirmiş fakat dediğim gibi çok dolambaçlı yoldan anlatmış ve böyle olunca insan sonunda sebep bu muydu yani diyor, beklentileri boşa çıkıyor. Ayrıca birçok yer açıklanmadan üstün körü geçildi, bu da benim en sinir olduğum şeylerden birisi. Sonu desen.. O da çok sinir bozucuydu. O kadar 500 sayfaya yakın zor bir kitabı okuyorsunuz ve sonunda kurguyu yarım bırakıyor bitirmiyor ya yazar, en sinir olduğum şey. Biz okuyuculara mutlu ya da mutsuz bir son bırakmıyor. Kesinlikle yarım kalmış gibi bitiyor kitap. Tüm bunların yanında kitabın tarihi yanı güzeldi. III. Ahmet tahttayken tam Lale Devri zamanlarında, halk yokluk ve fakirlik çekerken saray halkının zevk ve sefa içinde eğlenceler düzenlemesi, bu sebeple çıkan Patrona Halil İsyanı ve III. Ahmet'in veziri, damadı İbrahim Paşa'yı isyancılara teslim etmesi ve de tahttan indirilmesi güzel anlatılmıştı. Sonuç olarak Katre-i Matem'i beğenmedim fakat İskender Pala'nın kaleminin ve bilgisinin ne kadar güçlü olduğu ortada olduğu için diğer kitaplarını da mutlaka okumayı düşünüyorum.
Tarih
Katre-i Matemİskender Pala · Kapı Yayınları · 202525,5bin okunma