Kitap “bütün hayvanlar eşittir” diye başlayıp “bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar diğerlerinden dahada eşittir” diye biten harika bir kitap. Kitabı bilmeyen, duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum ama yinede konusundan bahsediyorum; hayvan çiftliğinin sahibi Bay Jones çiftlikteki hayvanların, kendi kölesi gibi çalıştırıyor. Üstüne üstlük sadece ölmeyecekleri kadar karınlarını doyuruyor. Çiftlikte Reis diye adlandırdıkları domuz, bir gece bir rüya görüyor. Bunun üstüne hemen çiftlikte bir toplantı düzenleyip hayvanları topluyor. Toplantıda hayvanların ufkunu açarak, artık öleceğini ve köle gibi çalışmamalarını söylüyor. Kitapta geçen yedi kutsal kuralın zamanla değiştirilmesi, makam mevla eline geçenlerin gücünü zehirlemesiyle kutsallara bile dokunabileceğini gösterir.
Bu kadar güzel bir kitabı neden bu kadar geç okuduğumu sorguluyorum. Kesinlikle toplumumuzun sorununu harika bir dille kağıda dökmüş yazar. Bir çırpıda biten, size klasik okuduğunuzu çok net hissettiren bir eser. Hâlâ okumayanlar varsa bir an önce okuyun!