İnceleme
2021 10. kitabı
Yerimizi alıyor ve 2. Dünya savaşı sonrasına , hayatta kalan yahudilere misafir oluyoruz . Yazarın kendisi de bir yahudi ve yidiş dilini konuşup yazabilen bir gazeteci bu yüzden kitabında da otobiyografik öğelerin var olduğunu düşünüyorum .2 Dünya Savaşı hepimizin bildiği gibi insanların insan olmaktan utandığı zamanlar ve hiç geçmeyecek acılar içeriyor, Kitabın baş karakteri Herman da savaştan kaçmayı başaran , savaş esnasında da hizmetçilerinin samanlığında saklanan bir adam ; Hayat saklandığı yıllar içinde Herman’ın ruhunu birer birer ölen yahudiler gibi çekmiş . Herman da savaştan sonra hayatta kalmış ve onu samanlığında saklayan kadınla birlikte Amerika’ya , özgürlüklerine , kurtuluş biletlerine gittiklerini sanarak yola çıkmışlardır , Karısı Yadwiga İngilizce bilmeyen , dünyayla çok da ileitişimi olmayan , saf olarak tanımlayabileceğimiz bir köylü kızıdır . Herman ise bir hahamın yanında çalışan işine karşı çok da tutkulu olmasa da göçmen olmanın zorluklarını bildiğinden çalışmaya devam eden ve bir sürü okuma yapan bir işçidir , Heraman ‘ın aşk hayatı ise iş hayatı kadar basit ve monoton geçmemektedir , karısı Yadwiga’yı Masha adında yine bir göçmen kızıyla aldatıyordur , Yadwiga ile ilişkisindeki ilgisizliği Masha ‘ya karşı tam tersi yöndedir ; Tutkulu ve bir birlerine bağlı iki aşıktırlar , Masha’yal yapılan kaçamakların tek heyecan noktası olan Herman’ın tek düze hayatı ; Savaşta çocuklarıyla kuruşuna dizilen ve öldüğü söylenen karısı Tamara’nın yaşadığı haberiniyle tamamen değişir . Karakterleri büyük iç hesaplaşmaları ve sorgulamalar bekliyordur . Kitabın alt metni de aslında aynı savaş gibi yıkıcı bir darbe gören insan ruhunun hastalandığı ; Bu dünyayı eskisi gibi göremeyeceği ve nefes alışının bile değişebileceğini anlatmaktadır . Kitabın şu an baskısı yok ama 2. El kitap sitelerinde zannediyorum ki bulunuyordur , iyi okumalar !
DüşmanlarIsaac Bashevis Singer · Altın Kitaplar · 197910 okunma