Abdülkadir İnan- Tarihte ve Bugün Şamanizm Materyaller ve Araştırmalar
_______________
Prof. Abdülkadir İnan Başkurdistan’da doğmuş ve Zeki Velidi Togan’ın tavsiyesi üzerine Türk boylarını kapsayacak şekilde folkor araştırmaları yaptı. Şamanizm üzerine en iyi çalışma, araştırma yapacak arkadaşlar muhakak okumalı. Şamanlar saçı yapar Şamanizm inancında toplum en değerli şeyini saçar mesela hayvancılık ile uğraşan toplumlar için süt, tarımla uğraşan toplum için darı, buğday vs. Hâlâ bazı düğünlerde saçı yapılmaktadır. Mesela bizim düğünlerde para ve şeker saçarlar. Şamanların üzerinde kartaldan tüyler olur kartal Şamanizmde önemli bir hayvan baharın gelişini müjdelicisidir. Şamanizmde iyi ruhlar ve kötü ruhlar vardır. Kötü ruhların tanrıları farklı iyi ruhların tanrıları farklıdır. Mesela Alkarası kötü ruhların tanrısıdır. Şamanizm biliyorsunuz doğayla iç içe bir din dinler doğdukları toplumla uyumludurlar. İlk şamanlar kadınlardır.Şamanizm bizim kodlarımızda var sadece fark etmiyoruz yatır gezmek, muska yaptırmak, uzun ömürlü olması için çocuklara Yaşar ismi vermek, ağaçlara çaput bağlamak , hastalık dolayısıyla çocuğun adını değiştirmek, kötü ruhlardan korunmak için “iyi saatte olsunlar” demek ve uzar gider. Çin, İslam ve Batı kaynakları tetkit edilerek yazılmış bir eser , İskit ve Hun döneminlerinden günümüze kadar gelen inançları ele alıyor. Kitabın tek eksi yönü çok fazla yazım yanlışı vardı. Benim en çok yararlandığım kitaplardan biri oldu. Meraklısına tavsiye ederim.