Puan vermedi·412 syf.··Beğendi
···Okunma: 25 Nisan 2021 19:35 Hayvanlardan Tanrılara Sapiens ;başlığındaki gibi iddialı girişini,tüm kitap boyunca sürdürüyor ve popülaritesinin ve 30’dan fazla dile (güncelliğini yitirmemiş bu kadar çok dil olması bile çok garip) çevrilişinin hakkını sonuna kadar veriyor.
Evet bu kitabın okunma oranlarının bu kadar yüksek olmasının,herkesin elinde ve dilinde olmasının bir sebebi var.
Harari’nin bu başarısının sırrı kuşkusuz akademik ağırlığı,anlatımın akıcılığı ,merak uyandırıcı konuları ele alış biçimi vs. tamam da ,asıl yapmak istediği şey ;çoğu yerde altını çizdiği gibi ,bizi omuzlarımızdan tutup bir aynanın karşısına oturtmak.
İnsanın,yani bildiğimiz anlamda insanoğlunun kendini bir hayvandan > bir tanrıya dönüştürme sürecini ,en başından alarak tane tane anlatıyor.
Merak etmeyin,bizim fesli deliler gibi uyduruktan masalları değil ,eğrisi doğrusu neyse ,insanoğlunun en karanlık canavarca eylemlerinden tutun ,çok sevdiğimiz altı boş tabulara,inançlara kadar her iğne deliğine çomak sokuyor.Hem de her seferinde satırlarca kaynak göstererek.
Umarım bunca okuyan insan ,bir durup düşünmenin yanı sıra yaşantılarında da bazı değişimlere ve sorgulamalara gidebilir.
Çok sıkıcı tarihi bilgilerin öyle olmuştu böyle olmuştusundan çok ;Bilişsel Devrim,Tarım Devrimi,İnsanoğlunun Birleşmesi,Bilimsel Devrim gibi ana başlıklarda bu süreci tarihi,sosyolojik,psikolojik,antropolojik,felsefi açıdan çok geniş ama dağıtmadan derli toplu ele almış.
Okuyacağınız bazı kısımlar rahatsız edici olabilir,bazılarını abartılı bazılarını uydurma bazılarını da yok artık bu kadarı fazla diyerek okuyabilirsiniz.
Yoğun bir okuma olacağından zamana yaymakta fayda var .
Zamanınızı harcadığınıza değecektir .
İnsanoğlundan gerçekten korkulur ,yapabileceklerinin ve cesaretinin sınırı yok .Bütün evren ve insan dışı tüm şeyler emrinde ve ona amade tavrı,aslında kendini çok aciz ve ölümlülerin en savunmasızı gibi pazarlaması ve inandığı tüm değerler ,kendi çıkarları var olduğu sürece devam edecek sonsuz bir tiyatrodan ibaret.