Neredesin Firuze?
2023 23. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2023 21:15
Bu aralar çok fazla Ahmet Hamdi Tanpınar okur oldum, çok fazla zaman yırttım ancak sanırım son viraja geldim. İlerleyen zamanlarda yeni kitaplarını bulursam şüphesiz okumaya devam edeceğim. Konumuza dönelim; Şiirsel incelemest’ten merhabalar. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bu kitabında çok bilinmeyen bir yönü, yani şairliği söz konusu. İkilikler, üçlükler, dörtlükler ve serbest yazımlar var. Dönemin şekilcilik ve kafiyeye duyulan öneminden mi bilmiyorum ancak serbest şiir haricinde genelde kafiye ile yazılan şiirler var ve okudukça bu kafiyeleri özlediğimi anımsadım. Yahya Kemal ölümü gemi ile gezintiye benzetir, Ahmet Hamdi de öğretmeninden esinlenmiş. Şiirlerinde aydınlığı ele alsa da, genel havası ıstırap ve yalnızlık olmuş. “Aklım o biçare Hamlet elinde/Boş bir kafatası” ile, şairimiz zamanlardan yine zamanlar yırtmış, okurken mest etmiştir. Kitapta yayınlanmamış ve tamamlanmamış şiirleri de mevcut, genelde serbest şiiri kullanmış. Güzel, keyifli bir kitap oldu benim için. Fakat, bu noktadan itibaren bağlantılı fakat başka bir şeyden bahsetmek istiyorum; Neredesin Firuze filmi, yapımıyla, kurgusuyla göz önünde olsa da, şarkıları ile başlı başına bir sanattır. Özcan Deniz’in söylediği “Şarkıların Büyücüsü” şarkısı, Ahmet Hamdi’nin; “Göğsümde kanayan zaman gülü” cümlesinden esinlenerek, bir iki şiirinden de parçalar alınarak yapılmış bir şarkı olmuş. Sunay Özgür’de Ahmet Hamdi’nin zamanını yırtarak “biz bu şarkıyı birlikte yazmış olduk” diyor. Böyle bir zamanlar arası yazışma için kendisine teşekkür borç bilinir, kendisi nerede, ne yapar, bilinmemektedir. Olsun. Şiirsel incelemest bu kadar. Yarın Arzu, Dürtü Ve Çatışmaları Açığa Çıkarma kitabıyla görüşmek üzere!
Şiir
Bütün ŞiirleriAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20244,611 okunma