···Okunma: 27 Nisan 2021 02:49 Böylesine acıklı bir hikayeyi mizahi bir üslupla son derece mükemmel aktaran Gogol'a, onunla tanıştığım bu ilk eserinde teşekkür etmek istiyorum.
Evet hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık. Çünkü hepimiz aynıyız ve hepimiz aynı ihtirasları taşıyoruz.
Olayı iki açıdan bireysel ve toplumsal olarak ele alabiliriz kanısındayım.
Bireysel olarak aslında insanın bilincinin içgüdüsüyle olan birlikteliğine değinmiş Gogol. İnsan dediğimiz canlının temel dürtüleri olan beslenme, sosyalleşme ve üreme arasındaki öncelikleme mükemmel bir kurguyla okura aktarılıyor. Parasızlık ve yoksulluk kişiye sadece temel şeyleri düşündürürken bunun gibi ihtiyaçlar giderilmeye başlandığı zaman sosyalleşme ve üreme gibi yaşamsal istekler baş göstermeye başlıyor. Nitekim kılık kıyafetine dikkat etmeyen, çevresini önemsemeyen kahramanımız paltosunun vermiş olduğu bilinç -veya statü hissi- ile daha önce ilgilenmediği çevresiyle etkileşim kuruyor veya karşı cinse ilgi duymaya başlıyor.
Toplumsal açıdan ise statü farkları gibi toplum zihninde yerleşmiş temel olgular işleniyor. Her yoksulun fırsat verildiğinde bir zübbeye dönüşebileceği ve algının aslında değersiz kişilerin bile saygı mertebesini artırabileceği gösteriliyor.
Her iki yönüyle de hikaye zaman üstüdür. Çünkü insan varsa birey vardır, insanlar varsa toplum. Bu yüzden yıllar geçse de eskimeyecek bir eser olduğunu düşünüyorum. Her daim kendimizin farkında olup elimize fırsatlar geçtiğinde de bunu sömürmeyen vatandaşlar olmak dileğiyle.