Nahl 66: "Sizin için sağmal hayvanlarda da kesin olarak ibret vardır. Nitekim size hayvanın karnında, besin artıklarıyla kan arasında (oluşan), içenlere lezzet veren saf süt içiriyoruz." Süt ilk gıdamız dünyaya geldikten sonra. Ana sütü kutsal. Lezzetli. Şifalı. İçmekten başka çocuğun cildine sürünce de şifa veriyor. Hele helal olunca insana ne güzel ana sütü. Süt neden sadece anadan gelir düşündünüz mü? Sonra ana sütünün yerine sağmal hayvanların sütü geçiyor. Kan ile dışkı arasındaki berzahtan süzülüp gelen bembeyaz bir süt. Hayvanın karnında girdiği itikâftan bembeyaz çıkan bir mahsul. Hz. Peygamber buyurdu: ""Allah korkusuyla göz yaşı döken kimse, süt memeye geri dönmedikçe ateşe girmez." Bir olasılık bu kadar güzel dile getirilemezdi. Süt lügatte ne güzel manalara eşik oluyor. Hz. Peygamber mi'rac yolculuğunda iken kendisine üç kadeh sunulur. Şarap, süt ve bal. Hz. Peygamber sütü tercih eder. Cibril-i Emin kendisine "Fıtratı tercih ettin." der. Hz. Peygamber'e rüyasında süt ikram edilir. İçer. Öyle kanar ki, parmaklarının ucuna kadar hisseder bunu. Arta kalanı Hz. Ömer'e ikram eder. Kendisine sorulduğunda "ilim" diye yorumlar bunu. Neden süte değindim bu kadar? Birkaç yıldır sahurda süt ve hurma yemeyi âdet edindim. (Siz de denemek isterseniz laktozsuz sütü tercih edin). Biraz önce de aynısını yaptım. Süt ile arasına mesafe koyanlar için anlatmak istediğim bir his var içimde. Ne zaman ılık süt içsem aklıma Hz. Peygamberin hicret yolundaki mucizesi gelir. Sütten kesilmiş bir keçinin memesini besmele ile tutar ve sağar Hz. Peygamber. Dostu Hz. Ebu Bekir ile içerler. O gün...sütün memeden ılık ılık çıkışı...kaba dolarken aynı zamanda ruha da dolan ritmik sesi...sütün üzerinde beliren kusursuz köpüğü... dili ve damağı yumuşatan o lezzeti...O'nun sağdığı sütün kokusu...hayal perdesi işte engel olamıyor insan. İşte bu hayal bana içtiğim sütü daha lezzetli kılıyor. O'nun elinden sağılan sütün hayali bir bardak süte bambaşka bir lezzet katıyor. Ya o sütten bir cür'a veya bir yudum alabilseydik?
Çok güzeldi Allah razı olsun
Amin ☺