·288 syf.····Okunma: 22 Nisan 2020 09:30 Kelebeğin Döngüsü kitap yorumu
Herkese merhabalaaar . Aslıhan Güven’in kaleminden Kelebeğin Döngüsü kitabıyla geldim bugün. Kitabı bitireli aylar oldu aslında ama kendimi hazır hissetmedim yorum yazmak için.Hala da hazır hissetmiyorum ancak bir yerden başlamak lazım her zaman , değil mi ?..
Kitabı okurken bizlere ana karakterimiz Baksel eşlik ediyor.Olanları onun gözünden görüyor, hisleriyle cümleleri yaşıyoruz.Neden yaşıyoruz dedim ? Çünkü bir zamanlar Türkiye’de yaşananları , haksızlıkları ; babasından ayrı kalan bir kızın gözünden görüyoruz. Konuya değinince ne demek istediğim anlaşılacak.
Baksel; New York’ta eşiyle birlikte yaşıyordu.Baksel bir doktordu , sonunda hayalleri olan mesleğine kavuşmuştu.Zorlu yolları aşmıştı.Bir gün yakın zamanda onu ziyarete gelecek olan hastasının da isminin Baksel EGELİ olduğunu ve annesi ile babasının mesleklerinin aynı olduğunu öğrenmişti.Böyle bir tesadüf, onun şaşırmasına ve elinin ayağına karışmasına neden olmuştu … Baksel’e babasının bıraktığı emanetle başlayan bu yolculukta ; konuşurken çekinilen , zor ve baskılı günlerin üzerindeki tozlar kalkacaktı ve Baksel artık araştıracaktı.En önemlisi de sorgulayacaktı…
Kitabı okurken 80’ler döneminde yaşamasam da yaşamış gibi hissettim.Yaşanan acıları hissetmiş gibiydim.Okuduklarıma inanamadım.Kitaptaki umut duygusu öyle güçlüydü ki okurken “Umutların asla kesilmeyecek ve güzel günler gelecek” fikrinin öne çıkmasını çok sevdim.
Yazarımız zamanında yaşananları bizlere hissettirirken kitaptan kopmayalım diye gizem kokan bir olay örgüsü yaratmış.Hislerini paylaşmış , bizlere de yaşatmış.Doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum.Samimi ve sıcak bir kitaptı , bu sebeple okurken keyif aldım.
Kitap beni etkiledi diyebilirim.Fırsatım oldukça o döneme ait kitaplar okumaya karar verdim.Bu güzel kitap için teşekkürler.
Bu kitabı önerir miyim ? Eğer seksenler döneminde yaşananların bir aileye nasıl yansıyacağını ve dağılışını , umut dolu bir kızdan okumak isterseniz bu kitabı okuma listenize eklemenizi öneririm. Seksenler Darbe dönemiyle alakalı en ufak bir şey okumaya tahammülünüz yoksa , merak etmiyorsanız ya da siyasi olayların insanların yuvalarına nasıl etki edeceği ilginizi çekmiyorsa kitabı okuyup çevrenize kötülemeyiniz. Kitap yazılma amacına ulaşmış. Konuyu güzel işlemiş. Betimlemeleri çok beğendim. Yazarımızın emeğine sağlık.
Ağıt değil meşale yakmak isteyenlere ...