2021 31. kitabı
Meryem Co.. Doğduğu andan itibaren gerçeklerin yükü altında ezilip hiçbir şey yapamayan, kitap sonundaysa yapacağını yapan bir azize... Leyla.. Daha küçücük yaşta solan umutlar. Duygu yüklü bir romandı. Bu romandan sonra Afganistan'da kadın aktivisti olmak istemiş olabilirim. Kitap oradaki kadınların yaşadığı zorluğu çok çarpıcı ve çok üzücü bir şekilde anlatıyor. O duyguyu tüm yüreklerde hissettiriyor. Islamın böylesine yanlış anlaşılıp yanlış uygulanması midemde bulanma hissettirdi. Gerçekten bu şekilde mi hayatlar bilmiyorum fakat bazı yobazlıkların aşırılığa kaçtığını biliyorum. Dini işine geldiği gibi algılayıp işine geldiği yönde hükümler veren bir mekanizmaya dönüştürülmesi korkunç. Şu gerçek ki islam indiği coğrafyada olabilecek en uygun kuralları koydu ve bu yaşanılan çevreye göre ve zamana göre şekillenmeli. İslam indiği coğrafyada o dönemin sosyal yapısına uygun bir düzenleme getirmiştir. Bu yaşanılan çağa ve halkın ihyitaçlarına göre geliştirilmelidir. Ama ne yazık ki islam dünyası kopyala yapıştıra alışmış, kendini güncellemekten uzak,ilim irfan yapacak olgunluktan uzak ve müthiş bir atalet içindedir. Bu durum için üzgünüm umarım değişirler.. Son olarak kitapta Amerikan seviciliğine rastgelmek midemi iyice bulandırdı. Afganistanın yaşadığı ve sıkıntılara sokan rejim değişikliklerinde Sovyetleri ( her ne kadar okumaya verdiği önemden bahsetse de) Talibanı ve mücahitleri çok sert şekilde eleştirirken ABD olaya dahil olunca her şeyin günlük gülistanlık olduğu imajını vermesi??? Aynı dünyada mı yaşıyoruz gerçekten? Özgürlük getireceğim diyen ABD'nin yaptığı yıkımları aldığı canları görmezden gelmek çok bencilce bir bakış değil mi? Evet bencilce zira yazarımız uzun yıllardır California'da yaşıyor. Savaş yormuş ve oraya kaçmış olabilir çok normal. Ama gerçekten ya.. Neyse gerildim. Hikaye ve ana tema güzel gerisi yanlı politika.
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,5bin okunma