Koleksiyoncu, John Fowles'un ilk romanı ve benim de yazardan okuduğum ilk roman. Koleksiyoncu yayımlanmadan önce bir çok yayınevi tarafından geri çevrilmiş.
Kitap, bir kelebek koleksiyoncusunun yolda görüp aşık olduğu bir kızı kaçırıp, kuş uçmaz kervan geçmez bir evin bodrumuna hapsetmesini anlatıyor. Kahramanımız talihinin yardımıyla para sahibi olunca, başlarda imkansız gördüğü Miranda'yı kaçırarak onun sevgisini kazanacağına inanıyor. Tabi ki, gerçek hiç de beklediği gibi gitmiyor.
Kitap iki tarafın dilinden yazılmış, iki ayrı bölümden oluşuyor. Önce kaçıranın bakış açısını sonra kaçırılanınkini okuyoruz. Gerçekten çok güzel işlenmiş bir psikolojik gerilim hikayesiydi. Sonu kısmen tahmin edilebilir olsa da, bizi şok etmeyi başardı. İnsanın kanını donduran bir sonla bitti. Yazar, bir sosyopatın hikayesini çok vurucu bir şekilde anlatmış.
Kitabı kfenomeni ile okuduk ve okudukça tahlil ederek, tartışarak ilerledik. Bittiğinde de bizi hakkında bir süre daha konuşturan bir kitap oldu Koleksiyoncu. Psikolojik gerilim sevenlere öneririm