Büşra SANAY- Kardeşini Doğurmak
Kitap; ensest vakalar, ensest mağduru çocuklar ve ensestti gerçekleştiren kişilerle çalışan meslek elamanları ile yapılan röportajlardan oluşmaktadır. Ek olarak kitabın son kısmında yazarın üniversite öğrencileri üzerinde uyguladığı Türkiye genelinde ensest anket çalışmasının tartışma ve sonuç kısmı yer alır.
Kitap; cinsel istismarın ve ensesttin eğitimle alakalı olmadığı her kesimden insanda görüldüğü ya da görülebileceğini, henüz yaşından ötürü çocuğun cinsellik hakkında kurgu kurgulanmasının zor olduğunu, onun sevilme şeklinin böyle olduğunu düşündüğü, ebeveynlerin çocuklarına mahrem yerlerini ve başka birinin mahrem bölgelerine dokunmasının kötü bir şey olduğunu öğretmesi gerekliliğini, istismara uğrayan biri gördüğünüz zaman ihbar etmenizin zorunlu olduğunu, bildirmediğiniz takdirde cezai yaptırımın 6 aydan 2 yıla kadar söz konusu olduğu gibi oldukça önemli noktalara değiniyor.
"Herkes Ölsün Ama Yeter Ki Ortaya Çıkmasın " adlı bölümde mağdurun avukatıyla yapılan röportajda avukatın "sosyal hizmet uzmanları, alanında uzman insanlar falan değil." diye bir demeç vermesini büyük bir talihsizlik olarak görüyor, bütün sosyal hizmet uzmanlarının aynı kefeye konulmasını oldukça yanlış buluyorum. Her avukat da alanında yetkin olmadığını ama her avukatında aynı kefeye konulmayacağını da belirtmek istiyorum.
Kitabı ileride çocuk yetiştiren veya yetiştirecek olan herkesin okuması gerektiğini düşünüyor eğer ensest vakaları ile çalışan bir mesleğe sahipseniz veya öğrenciyseniz diğer multidisipliner alanların enseste bakış açısını görmek açısından ve içinde oldukça fazla vaka örneği olması nedeniyle okumanızı tavsiye ediyorum.