···Okunma: 02 Mayıs 2021 15:53 Merhabalar,
Heyecanla okumayı beklediğim bu eseri bitirmiş bulunmaktayım. Eser , karakter tasvirleri ve olay örgüsünün işlenişi açısından çok başarılı. Olay örgüsünün eksiksiz işlenmesi sebebiyle gayet sürükleyici. Bunun dışında dilin akıcılığı ve durum tahlillerinin de gayet başarılı olması sebebiyle sıkılmadan okunacak bir kitap. Diğer Rus klasiklerine nazaran daha az okunmasına ziyadesiyle şaşırdım.
Eserde, çalışarak ,uğraşarak didinerek para kazanma ile emek vermeden , kolay yoldan hazır paraya konup mutlu yaşama arasındaki ikilemden sıkça bahsediyor. Bunu yaparken her iki tarafın gözüyle yapıyor ve o kadar güzel yapıyor ki karakterlerle empatı yapmak kaçınılmaz oluyor. Çalışan ama bezmiş ya da işsiz ama çalışmaya can atan farketmeksizin herkesin kendine dair bir şeyler bulabileceği bu eser hayata dair önemli mesajlar barındırıyor. O nedenle okuma sıranıza almadıysanız mutlaka almanızı tavsiye ederim.
Bu kitabı okuyan herkesin kelime dağarcığına “Oblomovluk” sözcüğü eklenecektir. Oblomovluğu tanımlayacak olursam , hiç bir şey yapmak istememek , sürekli bitmek bir bilmez dinlenme halinde olmak istemek ve harekete geçmemek için türlü mazeretlerin arkasına sığınmak olarak tanımlayabilirim. Kısacası bir işi yapmanızı istemeyen tarafınız Oblomovluk yapıyor demektir. Kendinizi daha işe yarar hissetmek için Oblomov tarafınızı törpülemeniz gerekir. Eski Rusya’yı ve Doğu milletini temsil eden Oblomovluk zihniyetinden Lenin de kurtulmak istemiştir. Bunu Lenin’in şu sözlerinden çıkarıyoruz.”Rusya üç devrim geçirdi fakat gene de Oblomov’lar kaldı; çünkü Oblomovlar yalnız derebeyler , köylüler , aydınlar arasında değiş , işçiler , komunistler arasında da vardır. Toplantılarda , komisyonlarda nasıl çalıştığımıza bakarsanız, eski Oblomov’un içimizde olduğunu görürsünüz. Onu adam etmek için daha çok yıkamak, temizlemek , sarsmak dövmek gerekecektir.