···Okunma: 03 Mayıs 2021 23:22 Kurtlarla koşan kadınlar, kurtlarla koşan miras, kurtlarla koşan ben..
Henüz bir şeyleri yaşamamışken, düşünmemişken, hayalini kurmamışken ve genç bir yaşama sahipken, taze deneyimlerden ibaretken, bazı fikirlerin kıyılarında dolaşırken bazılarından uzaklaşırken, kendimi bulmaya ve oluşturmaya çalışırken doğru zamanda, doğru ruh halinde, buna açık kavuşmayı beklerken okuduğum harika bir kitap. Bir kitaptan çok daha fazlası aslında, bir varoluş. İlk kez, gerçekten ilk kez bir kitabı okurken başka bir karaktere kapılmadım, onun için üzülmedim, endişelenmedim, heyecanlanmadım ya da sevinmedim. Gördüğüm tek şey “ben”dim, hislerim; kendime, aynadaki aksime, yan koltukta oturan anneme, kız kardeşime, anneanneme ve tüm kadınlara, hayatı kadınlara değmiş her insana yönelikti. Harika bir yolculuğa çıktım ve bu yolun sonu yok biliyorum.. her bir adımda kadınlara kadınları, insanlara insanlığı anlatıyor, her nefes alışınızda bir şeyler kesiliyor içinizden. Çünkü yıllardır, yüz yıllardır yaşanılan şeyler var ve ne hikmetse hiçbirine yabancı değiliz. Gerçekler vardır, gizlenenler, yaşanılmış olanlar, yaşatılacak olanlar, konuşulanlar, konuşulmayanlar.. ve dahası. Aklınıza gelebilecek her gerçeği satırlarda okuyorsunuz ve satır aralarında yasını tutuyorsunuz. Aslında hiçbiri günümüzde bile bilinmeyen şeyler değil, sadece görmek istemeyenlerin çoğunluğu altında eziliyor görmek isteyen gözler ve ruhlar. Bu büyük yangın devam etmekte çünkü her gün çok tanıdık eller bu yangını harlamakta. Ve bu alevler hepimizin canını acıtmakta, aleve odun atanlarınkini bile. Kitabı okurken pekçok kültürle, hayatla, hatayla, doğruyla, insanla, yıkımla yüzleşeceksiniz ve gerçekten okuyorsanız şayet değişen çok şey olacak. Dayatılandan, arzulanandan, oluşturulmuş bir kalıptan ziyade bambaşka mucizeler için dünyada olduğumuzu ve bu varoluşun sanılanın aksine çok daha anlamlı, başka, istediğiniz gibi olması gerektiğini fark edeceksiniz. Bazı yerlerde o kadar çok durdum ki! “Gerçekten başka ihtimaller varmış fakat nasıl fark edememişim?” Oluyormuş, şimdiye dek insanlar olarak kaybını vermediğimiz yasını tutmadığımız yahut sevincini kutlamadığımız hiçbir şey yok. Ve şimdi bu kitaptan sonra kendimin yasını tutuyor ve sevincini kutluyorum. İyi ki bu yaşımda, yirmi iki yaşımda karşılaşmışız. Kitap kategorisinde “din, maneviyat” alanına girmekte ve yaşamın dini, kendi dininiz, varlığınızın dini.. evet gerçekten de bir inanma biçimi. Fakat mitolojiye, tarihe, farklı kültürlere, kelimelere, psikolojiye, masallara, ilişkilere dahası olan şeylere dair bir öğrenim süreci sizi bekliyor. Öğreniyor olmak, yüzleşiyor olmak neyden kaçtığımızı bile bilmeden yüzleşiyor olmak; hissediyor olmak, koşulsuz engebesiz var olduğunu bildiğiniz ama temelini oturtamadığınız için gerçekliğinden emin olmadığınız duyguları hissediyor olmak, en önemlisi de içinizde neden, nereden, nasıl barındığı bilerek hissediyor olmak gerçekten harika bir deneyim. İlk yirmi sayfasını okuduktan sonra yaptığım ilk şey yakın arkadaşlarıma bu kitabı almak, aldırtmak oldu. Okuyun, yaşayın; okutun ve yaşattırın. Çünkü herkes kendini bilerek yaşamayı hak ediyor. Yaşamış, yaşatmış ve yaşıyor olan tüm vahşi kadınlara teşekkür ederim.