2021 11. kitabı
Kitabın incelemesine başlamadan önce biraz 19. yüzyıldan bahsetmek istiyorum. Bu yüzyılda kadın roman yazarlar, bireyin büyüme ve bilinçlenme öykülerini anlatan romanlar yazmaya gayret gösteriyorlar. Bu tür romanlar bu yüzyıl boyunca yaygınlık gösteriyor. Kadın yazarlar toplumsal gerçekleri derinden kavrayarak bu gerçekleri kitaplarında anlatırlar. Yüzyılın sonuna doğru yeni yazar neslinin ortaya çıkmasıyla birlikte kadın romanı feminist romana evriliyor. Bu süreçte kadın yazarlar erkek egemen topluma karşı çıkarıyorlar. Feministler, kadınların kendilerini ifade etmelerini engelleyen sınırlara meydan okuyorlar, fedakarlığı reddediyorlar, ataerkil düzen ve din anlayışına karşı çıkıyorlar. Kate Chopin de kitaplarında bu durumu ele alan Amerikan romancılardan birisi. Uyanış, Amerika'da yaşayan bir kadının özgürleşme ve kendini bulma çabasını ele alıyor. Edna hayatının ortasında bir aydınlanma yaşıyor. Böylece kendisinde topluma karşı çıkabilecek gücü buluyor. Evli kadın kahraman Edna, hayatı boyunca geleneksel kadın ve eş rolünü benimsediği için kendi özgür kimliğini hep bastırıyor. Yani Edna' nın kişiliğinin toplum tarafından biçildiği aşikar. Edna, kocası ve çocuklarıyla çıktığı yaz tatilinden sonra kendisine 'olmak istediğim kişi bu mu?' sorusunu soruyor ve Edna' nın hayatında bir değişim başlıyor. Bu değişim ona, ailesi ya da yaşadığı toplum için değil kendisi için yaşaması gerektiğini öğretiyor. Edna'nın bu tutumu aslında tam bir uyanış değil farkındalık ve arayış. O, ataerkil toplumun normlarına aykırı bir davranış sergilemiş olsa da yine ataerkil normları reddedip bu normlar dışına çıkamıyor. Ve beklenen son.. Sevgili Edna ancak ölümle özgürleşebiliyor.
UyanışKate Chopin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,421 okunma