Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

256 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Mary Shelley 'in yaklaşık iki asır önce yazdığı Frankenstein bilimkurgunun ilk eseri olarak kabul ediliyor. Yaratıcısı tarafından terk edilen bir canavarın intikamı konu olarak oldukça özgün. Bu konu Mary Shelley' nin ifadesine göre uyku ile uyanıklık arasında bir yerde gözünde canlanan sahne olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra detaylandırılarak kurgulanmıştır. Yaratıcı ve Canavar arasında yaşananlar Tanrı ve insan arasındaki ilişkiye benzetilmekte. Benim okurken daha çok hissettiğim 'bir çocuğun kendisini terk eden ebeveynine olan çığlığı' idi. Böyle hissettiğimden olsa gerek bilimkurgudan ziyade edebi bir roman okuduğumu düşündüm. Kitabın işleyişine baktığımızda şunu da görüyoruz :Önce salt iyi olan, sadece sevilmek ve kabul edilmek istenen bir insanın - canlının- toplum tarafından dışlanmasıyla acımasız bir varlığa dönüşmesi mümkün olabilir mi? Evet olabilir. Leonardo da Vinci ' nin tablosuna modellik yapan adamın farklı zamanlarda hem iyi hem de kötü için seçilmesi, insanın iyi ya da kötü olmasını zaman ve yaşadıklarının belirlediğini göstermişti. Yaratığın dönüşümünü de bu öyküye benzetebiliriz. 19 yaşında Frankenstein gibi bir efsaneyi yaratmak ve bunu iki asır sonraya aktarmak gibi olağanüstü bir şöhrete sahip Mary Shelley 'ye saygılarımla :) :)
Frankenstein
FrankensteinMary Shelley · İthaki Yayınları · 202113,9bin okunma
·
122 görüntüleme
Bahri Doğukan Şahin okurunun profil resmi
İyi bilimkurgu iyi edebiyattır. Türe hatırı sayılır bir katkıda bulunan Mary Shelley aynı zamanda döneminin en güçlü kadın simalarından biri. Frankenstein ise bir başyapıt. Fakat ufak bir düzeltme yapmak istiyorum mümkünse: Bilimkurgu türünün başlangıcı 2. yüzyıla dek uzanıyor. Samsatlı Lukianos'un "Gerçek Bir Öykü" isimli öyküsü bu türün ilk eseri kabul ediliyor. Samsat ise günümüzde Adıyaman sınırları içinde bulunuyor. Yani bu topraklardan çıkıyor ilk örneği. Teşekkürler bu güzel inceleme için. :)
Noralya okurunun profil resmi
Bilimkurgunun ilk eseri olma kısmını yazarken tereddüd ettim açıkçası ama bu bilgiye rastlamıştım gerek kitap kapağında gerek başka kaynaklarda. Doğrusunu öğrenmem iyi oldu. Bu güzel aydınlatma için ben teşekkür ederim :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.