2021 62. kitabı
Lagün - Joseph Conrad Lacivert Klasikler serisinden bir kitabı daha okumuş bulunuyorum. Kitap iki hikayeden oluşuyor. İlk hikayenin adı Lagün, diğerinin ki ise IL Conde. İlk hikaye: Sandal ile yolculuk yapan yerli bir adam ile yazarın “Beyaz Adam” diye nitelendiği biri arasında geçiyor. Birlikte yolculuk yaparlarken bir lagünün yanında duruyorlar ve yerli adam başından geçen ve belki de hiçbir zaman unutamayacağı bir olayı anlatıyor. Gerçekten beğendiğim bir hikaye oldu. Bazı zor karar anlarında insanların yaptığı seçimlerden pişmanlık duyabileceği ve bu pişmanlığı ömür boyu hayatında taşıyacağı mesajı veriliyor. İkinci hikaye ise, emekli olduktan sonra tatil için Napoli’ye gelmiş bir adamın başından geçen bir olayı konu alıyor. Eğlenmek için müzikli bir mekana giden adam bir gaspçının hedefi oluyor, bu durum karşısındaki girdiği travmayı ise yazar şu sözlerle dile getiriyor: “Kafasındaki hassas şeref ve haysiyet kavramı onur kırıcı bir deneyimle kirletilmişti. Buna tahammül edemezdi...” Maalesef hayatta yaşanılan bu ve buna benzer travmalar insanı içinden çıkılmaz durumlar sürükleyebiliyor. Özellikle çocuk yaşta yaşanılan travmalar karakter oluşumunda ve ruhsal gelişiminde kişiye büyük zararlar verebiliyor. Bunun farkında olup -genç yaşlı ayırt etmeksizin- çevremizdeki insanlara onlarda travmatik izler oluşturmayacak şekilde davranmamız gerçekten çok büyük bir önem arz ediyor... Bu arada yazar bu hikayeye, kont anlamına gelen conte yerine yanlışlıkla conde olarak isim vermiş. Bunun yanında sonradan hatasını kabul etmesine rağmen yine de hikayenin ismi Conde olarak kalmış. İki hikayeyi de beğendim. Conrad’ın kalemi çok akıcı ve merak uyandırıcı, diğer kitaplarını da okumaya çalışacağım. Keyifli okumalar dilerim.
Dünya Klasikleri
LagünJoseph Conrad · Can Yayınları · 2021317 okunma