19 Ocak 2021
İlk Yayın Tarihi:
Ağustos 1990
Can Yayınları
Orijinal Adı:
The Lagoon (Creative Short Stories)

2023 34. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2023 20:26
"Ben kendi yüreğimin huzur bulmasını istiyordum." Diyor kitabında Joseph ConradJoseph Conrad LagünLagün Lagün ve Il Conde isimli iki öyküden oluşmaktadır. Kısa sürede bitebilecek bir eserdir. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli çevirisi için Erhun Yücesoy’a teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: JOSEPH CONRAD, 1857’de Polonya’da doğdu. Babası politik oyunlar yazan bir aydındı. Polonya’daki 1863-1864 Ocak Ayaklanması’nın liderlerinden olduğu için sürgüne gönderildi. Sürgün sırasında eşi ve kendisi ölünce, on bir yaşında yetim kalan Conrad, dayısının yanında büyüdü. On altı yaşında Marsilya’ya giden Conrad denizci oldu ve deneyimlerini eserlerine aktardı. Denizle iç içe olan yapıtlarında insan ruhunun, görev ve onur duygularıyla hesaplaşmasını dile getirdi. En önemli yapıtları arasında, Karanlığın Yüreği, Lord Jim, Nostromo, Gizli Ajan, Batılı Gözler Altında, Talih, Zafer, Gölge Hattı sayılabilir. The Mirror of the Sea: Memories and Impressions (Denize Tutulan Ayna: Anılar ve İzlenimler), Notes on my Books (Kitaplarım Üzerine Notlar), Last Essays (Son Denemeler) gibi anı ve deneme kitapları vardır.
2024 54. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2024 01:06
Lacivert Klasikler serisinden bir kitabı daha okumuş bulunuyorum.Eser bir çırpıda okunabilecek iki öyküden oluşuyor.Lagün ve Il Conde.Kitaba da ismini veren Lagün öyküsü bir nehir yolculuğu esnasında yaşananları konu alıyor. İkinci kısa hikayenin konusu da Napoli'ye yerleşmiş olan Kontun başına gelen hazin bir soygun öyküsünü anlatıyor.Conrad’ın kalemi çok akıcı ve merak uyandırıcı.Okunması da oldukça zevkli.Dili,anlatımı,hikayedeki kurgu ve betimlemeleri güzeldi.Bir oturuşta okuyup bitirebileceğiniz çerezlik tadında ince bir kitap.Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
LagünJoseph Conrad · Can Yayınları · 2021317 okunma
Lagün; dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir.
2022 96. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2022 11:06
Amazon lacivert klasikler serisinden Lagün iki öyküden oluşuyor.. İlk öyküde yazar Conrad da denizci olmasından kaynaklı olsa gerek nehirde yaşanan bir macerayı kaleme almış. Beyaz Adam, Malezya'da yaşayan arkadaşı Arsat'ı ziyaret ediyor ve onun perişan halde olduğunu görüyor. İçeride ölüm döşeğinde yatan karısının, kendisi ve erkek kardeşinin başından geçen acıklı hikayeyi anlatıyor. Hikayede kurgu, betimlemeler oldukça güzeldi. İkinci hikaye Il Conde, Napoli'de başından geçen tatsız olayı anlatıyor. Gittiği bir davette tehdit edilip soyguna uğruyor ve ondan sonra yaşamı eskisi gibi huzurlu olmuyor. 3. kişinin kaleminden anlatılan hikayede trajik sonla bitmiş olmasına rağmen akıcı ve keyifliydi.
İnceleme
2022 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 23:29
Kendisinin de denizci olması sebebiyle denizle ilgili anlatılar eserlerine yansıyor. Bu iki novellada Lagün başlıklı kısa anlatı çokça betimlemeler içerip aynı zamanda denizden bahseder. İkinci kısa novella ise Kont idi. Konusu da Napoli'ye yerleşmiş olan Kontun başına gelen hazin bir soygun öyküsüdür. Bu hikâyeyi okurken Zweig okur gibi bir his yaşadım. Üslup, anlatım biçimi ve okuyucuya verdiği his benzerdi. O yüzden kendini sevdirdi. Tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar
2024 20. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2024 00:00
#okudumbitti Selamlar, nasılsınız? Umarım iyisinizdir Bugün @canyayinlari ‘ ndan çıkan Lacivert Klasik serisinden bir kitabın yorumunu paylaşıyorum.. Lagün; Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Kısa bir tanımdan sonra kitabımızın içeriğine geçebiliriz. İçerisinde iki adet kısa öykü var. İlk öykü kitaba ismini veren lagün; diğer hikayeye göre beni daha fazla etkiledi açıkçası. İkincisi ise II Conde; emekli olduktan sonra Napoli’ ye gelen Kont’ un hikayesi anlatılmış. Güçlü betimlemeleri var. Gün içinde 1 saat gibi süreçte bitirebileceğiniz bir kitaptı. Siz Can Yayınlarının bu seriyle tanıştınız mı? Okuyup beğendiğiniz kitapları yoruma bekliyorum
2025 16. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 00:51
İki güzel öyküden oluşuyor kitap. İlk öykü Lagün’de,sevdiği kadını kaçırırken kardeşinin ölümüne sebep olan Arsat’ın dramı konu ediliyor. Arsat,sevdiği kadını kaçırırken peşlerine bir düzine adam takılır. Arsat’ın kardeşi adamları oyalarken Arsat ve kadını bir tekneye binip oradan uzaklaşırlar.Kardeşi ardından seslenmiş ama Arsat oradan kaçmayı seçmiştir. Il Conde(Kont) adlı öyküde ise kont olarak çağırılan zarif,nazik,yaşlı bir adamın Napoli’de başına gelen soygun anlatılmaktadır. Kont,sağlığı için Napoli şehrinde kalmaktadır ve burayı sevmektedir. Bu yaşına kadar huzurlu,sakin bir hayatı olmuştur. Bir akşam bir parkta bir genç konta bıçak çekerek kontun parasını gasp eder. Aynı gençle bir restoranda tekrar karşılaşırlar ve genç,kontun soygun sırasında kendisinden para sakladığını anlar ve onu tehdit eder. Kont da yıkılmış bir halde Napoli’yi terk etmek zorunda kalır.
·56 syf.·
2022 56. kitabı
Merhaba sevgili okur Kalemiyle ilk kez tanıştığım #josephconrad ın #lagün adlı öykü kitabının yorumu ile karşınızdayım. Eser bir çırpıda okunabilecek iki öyküden oluşuyor; Lagün ve || Conde Lagün Olaylar, Endonezya yağmur ormanlarında gece durmak zorunda kalan isimsiz beyaz bir adam ile Arsat adındaki Malezyalı bir adam arasında geçiyor. Arsat adındaki bu adam ölmekte olan karısıyla birlikte yaşadığı bir lagünde küçük bir kulübede oldukça sessiz ve kayıtsız beyaz adama geçmişini ve karanlık sırlarını anlatıyor. Karanlık ve aydınlık, siyah ve beyaz, hareket ve dinginlik gibi sembollere yer verilmiş. (Fethiye'de Ölüdeniz bir lagündür.) Conde İsmi açıklanmayan bir anlatıcı, Napoli'deki otelinde tanıştığı Kont'u anlatır. Kültürlü, zengin ve sempatik bir karakterdir, ancak anlatıcı onun adını veya nereli olduğunu bilmez. Anlatıcı, hasta olan bir arkadaşına bakmak için on günlüğüne ayrılır. Geri döndüğünde, Kont ona tatsız bir deneyimden bahseder. Kont, yemekten sonra halka açık bir bahçede çalınan müziği dinlemeye gider. Daha sonra karanlık bir bulvarda dolaşıyor, burada bir adam onu bıçakla soyuyor. Ona parasını ve saatini verir ama yüzüklerini vermeyi reddeder. genç adamın çok iyi bir aileden gelen bir üniversite öğrencisi ve bir Camorra'nın (Mafya tarzı çete) başı olduğunu öğrenir. Genç adam onu daha fazla takip etmekle tehdit eder, bu yüzden Kont, ikliminin sağlığı için gerekli olduğuna inanmasına rağmen, Napoli'den ayrılmaya karar verir. “Vedi Napoli e poi mori “ “Napoli yi görmeden ölme” İki öykünün de kendine göre güzel yanları vardı. Meraklısına tavsiyedir.
Öykü
2021 62. kitabı
Lagün - Joseph Conrad Lacivert Klasikler serisinden bir kitabı daha okumuş bulunuyorum.
Dünya Klasikleri
2023 5. kitabı
#okudumbitti #JosephConrad #Lagün #50Sayfa #OcakAyı5ciKitap Merhabalar. Lagün iki kısa öyküden oluşan bir kitap. Önce kitaba ismini veran lagün adlı öyküye bir bakalım. Hikayeyi okurken lagün ne demek diye merak ettim çünkü bilmiyordum. Açıklaması şöyle. LAGÜN :Denizden dar bir kordonla ayrılmış sığ göllerdir. Deniz kulağı olarakta adlandırılır. Açıklamasına bakıp birde görsellerine göz gezdirince hikaye daha bir oturuyor insanın kafasında. Bir kaçış hikayesi ve yazar öyle güzel anlatmış ki görsellere de bakınca bir film şeridi gibi geçiyor insanın gözlerinden. Bir alıntı bırakayım hikayeye dair. Lagün:"Yazılan bir şey kaybolabilir, bir yalanı yazabilirsin, ama gözün gördüğü gerçektir ve zihinde kalır" IL Conde İtalyan bir kont üzerinden uğradığı bir saldırının onda nasıl bir iz bıraktığının, onur ve hassiyetinin nasıl yara aldığını anlatıyor. Görmüş geçirmiş, tamamen doğal ve yapmacıksız bu beyefendi Seyehatteyken uğradığı bu saldırıdan sonra eve dönmeyi intiharla eşdeğer görüyor. Bir alıntıda bu hikayeden bırakalım. IL Conte:"Bir parça acımasız ve hoyrat olmadan bir servet elde etmek mümkün değildir."
2021 61. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 20:09
Puanım 4/5 (%78/100) Okuması oldukça zevkli ve kolay bir kitaptı. İçerisinde Lagün ve Il Conde adlı iki kısa öykü var. Aslında çok farklı şeylerden bahediyor olsalar da iki hikaye de birbirine benziyor. İkisinde de anlatıcının ismi yok, ikisinde de trajedi ve hüzün temaları var, tonları benzer, ve ikisi hayattan kesit gibi. İki hikaye arasından Lagün'ü daha çok beğendim bu da Arsat karakteri sayesinde diyebilirim. 1-Lagün Ana karakteri sadece Beyaz Adam olarak bilinen bir adam Arsat adında bir Malezyalı adamı ziyaret ediyor. Arsat'ın karısı ölmek üzere ve Beyaz Adam'a abisi ve karısını içeren geçmişini anlatıyor. Tam hayattan bir kesit gibi olan bir hikayeydi ve çok hoşuma gitti, özellikle de sonu. Betimlemeler de çok güzeldi. 2-Il Conde Il Conte aslında Kont demek fakat Conrad yanlış yapmasına rağmen Conde olarak bırakmış. İsimsiz bir anlatıcının 1900lerin Napoli'sinde Kont adlı bir centilmen ile arkadaşlığını anlatıyor. Bu yönden ilk hikaye gibi yine hayattan bir kesit diyebiliriz. Bu hikayenin de sonu harikaydı. Kısaca iki hikayeyi de beğendim. Belki çok şey olmuyor ama karakterler ilgi çekici ve en önemlisi Conrad'ın işlediği temalar, dili, ve tonu çok ön planda. Ayrıca kısa bir kitap olduğu için tek oturuşta bile bitirilebilir.

Joseph ConradYazar · 28 kitap
1857'de Polonyalı bir anne-babadan Ukrayna'da doğdu. Asıl adı Josef Korzeniowski'ydi. Sürgün edilen anne ve babasıyla birlikte Rusya'ya gitti. 1874 yılında bir Fransız gemisinde denizcilik hayatına başladıktan sonra 1884'de bir İngiliz denizcilik şirketine geçti ve İngiliz vatandaşı oldu. Denizcilik hayatı 1894'e kadar sürdü. Bundan sonra kendini yazmaya verdi. Ancak bu yıllar arasında, hikaye ve romanlarının pek çoğuna konu ve tema sağlayan denizcilik hayatından alacağını almıştı. 1924 yılında ölen Conrad, anadili olmamakla birlikte İngiliz dilinin en önemli yazarları arasında yeralmayı başardı. Dilindeki belli belirsiz yabancılığı, anlatmayı sevdiği iç dünyaları, çeşitli yorumlara açık çetrefil kişilikleri anlatmakta başarıyla kullandı. Nostromo (Çeviren: Mehmet H. Doğan, Adam Yayınları), Nigger of Narcissus, Lord Jim, Victory (Zafer, Çeviren: Armağan İlkin, Adam Yayınları), Secret Agent, Under Western Eyes (Razumov'un Öyküsü, Çeviren: Ayşe Yunus-Zafer Bakırcı, Alan Yayıncılık) ve The Heart of Darkness en önemli eserleri arasındadır.