···Okunma: 12 Mayıs 2021 01:22 Böylesine Dünya Klasiği babası bir kitabı incelemek haddime düşerse kısaca şunları söyleyebilirim,
Beyaz ile siyahı ayrı ayrı alıp realiteden uzak eserlerin (ki ben efsanevi olanlardansa böyle realistlere daha bi hayranım ) aksine gerçekçi, ve 1860'lı yılların nasıl bir zihniyete sahip olduğunu, o zamanda ve mekanda okur yaşamışçasına sihirli bir dille anlatılan güzel bir roman olduğunu söylemek mümkün.
Zaten en sevdiğim ve derslerinde başarı göstermeye çalıştığım büyük üstat Lise Edebiyat Hocam Murat Hocamın mutlaka önerdiği bir kitaptı. (o zamanlar okumuyordum. Bu zamana nasip oldu)
Betimlemeler bol bol yapılmış ama insanı sıkmıyordu. Son 30 sayfalarda yine betimlemelerle heyecan sürdürülmek istenmiş ama bu beni baya kastı :) Ama sorun değil, ve bende polisiye kitabı gibi aşırı merak duygusu uyandırmadı. Bu da sorun değil, ayrıca 687bsayfa ama 300 sayfa gibi geldi, bakmayın benim vizelerim olduğu için 12 gün sürdü. Yoksa maximum 1 haftada bitirilebilir rahatlıkla.
En önemli ana düşünceye gelecek olursam evet bu düşünce işte aslında benim de bazı konularda karşı çıktığım bir olayda başvurduğum bir düşünce. Her ne olursa olsun,eğer mübahsa, hakkım yeniyorsa, eziliyorsam, hiçe sayılıyorsam, karşı tarafın en ufak bir dominantlığını (baskınlığını) üzerimde hissediyorsam, bana dayatılan bir şeyi zorla yapmam isteniyorsa, Dostoyevski'nin dediği gibi "BİT"mişim gibi davranılıyorsam ben de bu yola başvuruyorum. Bunu küçüklüğümden beri yaptığımın da yeni farkına vardım. bunun adını daha iyi kavramış oldum. PROTESTO.
küçük bir örnek verecek olursam: Bir yanlışı biri yapıp kendine ses etmiyor, benim yapışımda sesini yükseltmek gibi yüceliğe girişmeye kalkan birine yapay bir şekilde bu yanlışı "yanlışlıkla" yapmış gibi yaparım. Ve bunun nasıl kendisi için nasıl sorun teşkil etmediğini gördüysem ya aynısını benim için düşünecek, ya da kendini yargılaması gerektiğini bu şekilde belirtirim.
İşte kitap da tam da bunu anlatıyor.
İçinde tüm konular hakimdi. Büyüdüğümde bir daha okur muyum evet.
Okuyacak olan spoilerden ötürü bu yazıyı okuduğunu sanmam ama eğer varsa iyi okumalar.