···Okunma: 13 Mayıs 2021 21:00 Saatler içinde öldüren bir salgın olan "Kızıl Veba" insanlığı çok kısa bir sürede neredeyse yok etmiştir. Kıyamet temalı eserlerden olan Kızıl Veba verdiği umutsuz mesajlarla belki de pandemi döneminde okunmaması gereken kitaplardan. Ne var ki verdiği bu mesajlar günümüz pandemisiyle de son derece ilişkili.
Salgını saklayan uluslar, salgından kaçmak isterken kitlelere bulaştıran insanlar... Kendisini kurtarmaktan başka amacı olmayan kalpleri taşlaşmış insanlar... Yazarın tüm bunları hiçbir salgını yaşamamış olmasına rağmen etkileyici bir biçimde satırlarına sığdırdığını görebiliriz.
Kitap konusu bakımından beni çok etkiledi. Yazarın kullandığı dilin akıcı, yalın olması da çok kısa bir süre içinde okuyup bitirmemi sağladı. Kitabın sonunda olan çevirmen notları da ilgiyle okuduğum kısımdı. Özellikle çevirmenin "Nasıl bir hastalık yapıcı organizma aracılığıyla gelirse gelsin hiçbir pandeminin Kızıl Veba gibi uygarlığımızı çökertmeyeceğini umalım; insanlığın yüz on yıl öncesinden bu yana büyük ilerleme kaydettiğini, romandaki şiddet sahnelerinin tamamen günümüzden çıktığını gönül rahatlığıyla söylemek, o kadar da kolay değil." sözleri kitap için hislerimi özetler nitelikteydi.
#kızılveba #jacklondon #kitaptabulusuruz