Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

112 syf.
·
Puan vermedi
Biraz edebiyat, biraz felsefe ama en çok da insan..
Kitaptan bahsetmek için önce yazarı kısaca tanıyalım derim: Profesör Kuçuradi, Türkiye Felsefe Kurumu başkanı olmakla birlikte yarım asırlık felsefe eğitmeni/öğretmeni ve filozoftur. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kurmuş olan yazar halen Maltepe Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapmaktadır. İnsan felsefesi, insan etiği, insan değerleri, insan hakları üzerine araştırmalar yapmış, bazı değerli filozofların görüşlerini de inceleyerek kitaplarına konu edinmiştir. Onu tanımak için yüzyıllar öncesine uzanmanıza ya da bir çevirmenin diline mecbur kalmanıza gerek yok. Günlük sitelerde videolarına, makalelerine ya da görüşlerine erişebilirsiniz. Yaşayan bir bilgeye çağında tesadüf etmek çok denk geldiğimiz bi durum değil maalesef.. Kitaba gelirsek, yazarın muhtelif felsefe kitaplarının yanında, 1955-1961 yılları arasında yazdığı ve uzun bi süre sonra (2015) yayımlanan ilk ve tek şiir kitabı. Bir felsefecinin, filozofun şiir/ler yazmasının bende bıraktığı lezzeti kelimeler yetmez tarif etmeye. Felsefe sorularla çoğalıp cevapları yaşarken şiir bundan faydalanır, bir anlamdan bin mana çıkarabilir, felsefe de biraz mola der hayata, sanki. Bi yerde okumuştum, felsefe düşüncenin krallığıysa, şiir de duygunun krallığı diyordu, aklımda kaldı ve tutunuyorum o söze, yani genel anlamda katılıyorum. Genel anlamda diyorum, zira felsefe ve şiir denilince üzerine çok şey söylenir, kabul edilir ya da çürütülür, iki terim de kendi ülkesinde ayrı bir biçim ve teslimiyet malum. Felsefe koşansa’ sorularıyla bitmeyen, şiir duralım’ bakışıdır hayata, hissedelim hayatı.. Felsefe neyi/ neden hissedelim sorularıyla devam ederken hayata, şiir nefese/ sevgiye/ acıya der’ nice duraklar bırakır ömrümüze siyaha ve beyaza içre satırlarla. Ne güzel ikilidir benden bakınca.. Kuçuradi’nin de incelediği yazarlardan biri olan Arthur Schopenhauer’ı okuyanlar bilir; kendisi yalın, katı tutum ve görüşleriyle dikkat çeker, ama ne güzel ki bir filozof olarak şiire hak vermiş ve tanımını yapmıştır o da: “Şiirin en yalın ve en doğru tarifini hayal gücünü sözcük­ler yardımıyla harekete geçirme sanatı olarak verebili­rim..” Okumaya ve Okumuşlara Dair/ Arthur Schopenhauer ( #95376925 ) Şiire ya da felsefeye ilgi duyanlar ya da sadece okumak/ gönül hoşluğu olsun diyenler fark etmez bir cümleden onlarca cümleye kadar herkesin heybesine alacağı satırlar var, illa da geçmişe dönüp bakmaya/ geleceğe uzanmaya lüzum yok, kronolojik bilgi isterseniz yakalarsınız ama sadece duygu derseniz ona da var bu kitap.. *Ayrıca vaktiniz olur da bu değerli kadının görüşlerine kısmen de olsa tanıklık etmek isterseniz diye, kendisinin bir söyleşi videosunu da paylaşıyorum.. youtu.be/SQ7soJHTZ9g Keyifli okumalar/l/a..
Perdenin Arkası
Perdenin Arkasıİoanna Kuçuradi · Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı · 201633 okunma
··
517 görüntüleme
Leman Altıner okurunun profil resmi
Kelimelerin ahenkle dans ettiği bir inceleme daha, müthiş... Fazla bilinmeyen, tanınmayan eserleri ne güzel de yorumluyorsunuz yüreğinize sağlık 👏👏 Şiir'e bakış açınız harika ❤ Sevgilerimle 💐 Şunu da ilistireyim 😍 "Şiir bir düşüncenin ifadesi değildir. O, kanayan bir yaradan ya da gülümseyen bir ağızdan yükselen bir şarkıdır." _ Halil Cibran (Kum ve Köpük)
Bahar T. okurunun profil resmi
Teşekkür ediyorum Leman hanım, çok inceleme yazan biri değilim ama son zamanlarda, kitaba dair yeterli bilgi bulamadıysam/ kitabın okunma sayısı azsa ve beğendiysem de kitabı yazıyorum ki biraz daha fazla bilgi bulabilsin ilgilenenler diye.. :) Cibran’a da katılmalı, zira bazı yürekler gerçektir ama şiirle o yürekler daha parlak ve derindir.. ✨🕊🤗
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.