Dahi Diktatör Atatürk
2021 9. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 22:40
Atatürk hâlâ önemli mi bizim için? Çok önemli. Peki, akıl bizim için önemli mi, aklımızı kullanmak zorunda mıyız? Buna verilecek cevaptan, Atatürk’ün bugün bizimle ilgili olup olmadığı, onun adını hatırlayıp hatırlamamız, onun yaptıklarından ders alıp almamamız gerektiği ortaya çıkacaktır. Atatürk bize aklın neler yapabileceğini göstermiştir. Bunun mümkün olduğunu göstermiş; ama, “Ben böyle diyorum, böyle yapın,” dememiştir. Bilakis, “Ben hiçbir şey söylemiyorum, sadece aklınızı rehber edinin,” demiştir. Yaptığı bütün inkılâpların gayesi de aklın rehberliğinde Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline dönüştürmektir. Atatürk bir diktatör mü, değil mi? Son yıllarda yazılmış en iddialı Atatürk kitabı olmaya aday bu eserde bu ve daha birçok sorunun cevabını bulacaksınız. Kitabın ilk 50-60 sayfasını gerçekten zor okuduğumu itiraf etmeliyim. Ama sonradan gerçekten aktı ve ben güzel bir kitap okudum. Atatürk'ün bize bıraktığı ülkeyi ve şuan yaşadığım ülkeyi karşılaştırma fırsatı buldum. Açıkcası Atatürk'e neden diktatör dediğini anlayamamıştım. Ama kitabı okuduktan sonra anlıyorum ki bizim bildiğimiz diktatörlükle Atatürk'ün yaptığı diktatörlük farklı. Bu yüzden bana farklı bir bakış açısı kattı. Atatürk'ün zor şartlar altında neler yapabildiğini ve bunlar için nasıl çabaladığını artık anlıyorum. Ve şuan Atatürk'ün bize bıraktığı ülkeden farklı bir ülke olmaya doğru gittiğimiz için üzülüyorum. Bence Atatürk'ü anlamak isteyenler, inkılapları ne zorluklarla yaptıklarını bilmek isteyenler okumalı diye düşünüyorum.
Tarih
Dahi DiktatörCelâl Şengör · Ka Kitap · 20174,420 okunma