···Okunma: 16 Mayıs 2021 14:43 Kartaca'nın büyük komutanı General Hannibal BARCA... Babası Hamilcar BARCA üç oğlunu da Roma'ya karşı intikam ateşiyle yoğurup işler ancak Hannibal diğer kardeşleri arasından liderlik yeteneği ve üstün savaş zekasıyla sıyrılır. Babasına ettiği intikam yemini gereği ordularının başına geçtiği ilk andan beri hedefi belliydi: Roma'ya diz çöktürmek! Bu hedefi doğrultusunda oldukça başarılı hamleler ve savaşlar yaparak önemli adımlar atan Hannibal, başlangıçta Roma ile müttefik olan kabileleri birer birer kendine bağladı(Keltler, Numidyalılar...). Büyük ve eğitimli bir ordu kurarak Roma üstüne yürüyen Hannibal, üstün savaş stratejileri sayesinde Roma'nın en güvendiği gücü olan piyade birliklerine adeta nasıl savaşılması gerektiğini öğretti. Üst üste kazandığı zaferlerle Roma'da Hannibal adı korku sebebi olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de savaş stratejileri konusunda Hannibalʼa hayran olduğu bilinen bir gerçektir. İlaveten Napolyon Bonaparte ise Hannibal'in Alp bloklarını geçişini incelemiş ve bu stratejiyi uygulanmıştır. Hannibal'i okurken kendimi onun bir askeri gibi hissettim. Üstün zekası, cesareti, strateji dehası oluşu ve savaşlarda kullandığı hilelerle savaş meydanlarına yeni metotlar eklemiş olması onu tarihin en büyük komutanlarından biri yapmıştır. Her ne kadar kitabı uzun sürede bitirsem de bu kitapla değil benimle ilgili bir durumdu dolayısıyla okurken keyif alacağınızı düşünüyorum