Dünya'nın gördüğü en büyük komutanlardan biri. O, Kartaca Aslanı, Roma'nın en büyük düşmanı, strateji ve taktik dehası, uyguladığı savaş taktikleriyle Roma'nın bile örnek aldığı Hannibal Barca'dan bahsedeceğim.
Roma Devleti, MÖ. 3. Yüzyılın ortalarına doğru İtalya'da hâkimiyeti sağlayıp Akdeniz'in güçlü devletleri arasında yerini alınca, bölgenin diğer bir güçlü devleti Kartaca ile karşı karşıya gelmiştir. Kartacalılar, köklü ve denizci bir devlet olarak MÖ. 9. yüzyıldan beri Akdeniz'in tacirleri idiler. Fenike kökenli olan bu devlet, İtalya'nın tam karşısındaki Afrika kıyılarında kurulmuş ve serpilmiştir. İtalya’nın hâkimi Roma, gözünü Akdeniz egemenliğine dikince, Kartaca da haklı olarak buna karşı çıkmış ve tarihe geçmiş uzun soluklu Pön Savaşları gerçekleşmiştir. Savaşların Pön adını alması, Romalıların, Kartaca’yı kuran Fenikelilere Pön (Pöni) demelerinden kaynaklanmaktadır. Kartaca ile Roma arasındaki ilk savaş, Sicilya Adası’nda bulunan Yunan ve Fenike şehirlerinin aralarındaki anlaşmazlıklara bu iki büyük devleti dâhil etmelerinden dolayı çıkmıştır. Fakat asıl neden, bu iki büyük devletin Batı Akdeniz’deki ticari ve siyasi hâkimiyete tek başına sahip olma isteğidir. MÖ. 264 yılından itibaren başlayan ilk çatışmalar, Sicilya Adası’ndaki topraklarda yapılmıştır. Yapılan bu kara savaşları sonucunda Roma, Kartaca’ya sözünü geçirebilmek için onu denizde yenebilmenin gerekliliğini fark etmiştir. Pön Savaşları’ndan önce Roma’da herhangi bir donanma kuvveti bulunmamaktaydı. Buna karşılık Kartaca, MÖ. 8. yüzyıldan beri Akdeniz’in en büyük ticari ve savaş filolarının sahibi idi. Roma’nın bu sıkıntısı kısa süre sonra çözülmüştür. Fırtına sonucu karaya vuran Kartaca’ya ait bir savaş triremesini (savaş gemisi) inceleyen Romalılar, kısa sürede güçlü bir savaş donanması