·124 syf.····Okunma: 19 Mayıs 2021 20:17 Ya Tahammül Ya Sefer/ Mustafa Kutlu
(Ön bilgi içerir)
Mustafa Kutlu'dan okuduğum ilk kitaptı.
İlk sayfalarda kitap biraz ağır geliyor ama yazarın farklı üslubu ilerleyen sayfalarda kendini hissettiriyor ve kendine bağlıyor.
Kitabın içerisinde fazlasıyla anlamlı güzel cümleler var.
Bir çok eksiltili cümle bile fevkalade anlamlı.
Kitabın konusuna gelecek olursak;
Murat, Asım ve Yunus isimli karakterlerin gençlik yıllarında yoğunlaştıkları ve kendilerini verdikleri, fikirlerini yaşattıkları derneğin gidişatı ile ilgili.
Olayların içinde Murat'ın yanına gelen kerim (yine davanın bir neferi) ve Asımın oğlu İlhan.
Murat'ın, Asım'ın ve Yunus'un gençken baş koydukları davada Asım ve Yunus'un Murat'ı yalnız bırakması ve dava yerine maddi ve dünyevi işlere yönelip davayı terk etmeleridir.
Asım ve Yunus maddi olarak rahat bir hayat yaşarlar , Murat bütün maddi zorluklar içinde davasına kendini vermenin peşindedir. evlenmemiştir.
Asıl karakter İlhan ise Asım'ın oğludur.
Ailesi zenginlik içinde yaşarken ve milli kültür ve geleneklerden tamamen kopma noktasına gelmişken o babasının yarım bıraktığı davanın peşine düşmüştür. Babasının gençlik yıllarından kalma kitaplarını okuyarak bu davadan etkilenir ve doğal olarak bulunduğu ortama ayak uyduramaz. Ve yolu babasının gençlik yıllarında yarı yolda bıraktığı Murat'ın yanına çıkar. Arkadaşı Veysel ile buraya uğrar gelir gider.
Kitabın sonunda ise Murat hayatını kaybeder Asım ve Yunus bu ölümden etkilenir ancak hayatlarına devam ederler.
Kitap bize birçok toplumsal sorunu kısa öz ifadelerle açık şekilde gösteriyor.
Bu kitabı okuyarak Gençlerin toplumsal değerleri korumada, onu sürdürmede ve toplumun aksayan yönlerini bertaraf etmekte ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu birkez daha kavradım.
Ne kaçıp gitmek, ne ekip biçmek.
Sefer de içimde, tahammül de.