···Okunma: 19 Mayıs 2021 23:10 Goriot Baba iş hayatında başarılı olmuş, iyi para kazanmış, kızlarını delicesine seven, sonunu hiç düşünmeden her şeyini feda eden eski bir makarna (erişte) tüccardır. Tüm varlığını iki kızının mutluluğuna adayan biridir ama damatlar kendisini istemeyince orta halli bir pansiyon hayatına çekilmiştir. Oldukça masraflı, lüks bir hayat yaşayan kızlarının her dediğini yapan bir babadır. Kızlar paraları bittikçe pansiyona gelip babalarından para isterler. Günden güne durumu kötüye giden Goriot Baba (bu durum kızların umurunda bile olmaz) zamanla sıfırı tüketir ve sefalet içinde acı bir şekilde ölür. Goriot Baba biraz sinirlenerek biraz hüzünlenerek okuyacağınız ağır ilerleyen bir kitap. Balzac bu kitabında bir gencin yükselme arzusunu anlatırken, arka planda insan hırsını, dönemin yaşam anlayışını gerçekçi bir şekilde betimlemiş. Duygusal insani değerler adına öğüt veren baba ve evlatları açısından derin konular işleyen bu güzel kitabı okumanızı tavsiye ederim.