·238 syf.····Okunma: 08 Mayıs 2021 15:42 Çok merak ederek ve hevesle başladığım ancak benim için büyük bir hayal kırıklığı olan bu kitabı nasıl yorumlayacağımı inanın bilmiyorum.
Oldukça karışık bir kitap. Biraz daha ayrıntıya girmem gerekirse, kitabın başında karşımıza Arap İhsan adında bir karakter çıkıyor. Tam Arap İhsan’ın ana karakter olduğunu düşündüğünüz anda çok alakasız bir şekilde ve aniden ortadan kayboluyor. Keşke bu durum yalnızca Arap İhsan için geçerli olsaydı ama ne yazık ki bütün karakterler için geçerli. İşin en anlam veremediğim yanı ise bütün karakterin hayat hikayesini, maceralarını olabilecek en ayrıntılı biçimde okuyoruz ve hiçbirinin birbiriyle bir bağlantısı yok ya da çok uzun zaman sonra ortaya çıkıyor. Açıkçası bir çok yerde içimden “Tamam ama ne alakası var?” diyerek okudum.
Ayrıca en çok takıldığım noktalardan biri de şu: Kitabın büyük bir kısmında bir düşünce savunuluyor. Ebrehe adlı karakter bize uzun uzun bunu anlatıyor. Kitapta bu düşünce uğruna birçok olay yaşanıyor ve bir okuyucu olarak bu kısmın, kitabın ana hikayesi olduğunu düşünerek dikkatle okudum. Ancak yine ortaya yeni bir karakter -casus- çıkıyor ve tez tamamen çürütülüyor. Ancak bu asla tatmin edici açıklamalarla yapılmıyor.
Kitabın sonu ise benim için apayrı bir hayal kırıklığı oldu.
Bu kitabı hiç beğenmedim, beğenenlere saygı duyuyorum ancak neyi beğendiklerini ve ne anladıklarını tam olarak çözemiyorum.