Tarih - Herodotos
2020 52. kitabı
Tarihi destanlar şeklinde değil de gözlemci bir bakış açısıyla, nesnel kalmaya çalışarak yazılı hale getiren ilk yazar Heredotos bilindiği üzere. Bu kitabı bitirdikten sonra refah oranı yüksek ve huzurlu bir çağda yaşadığımızı anladım. Anlatılana göre ben şuraya çekileyim, bin - iki bin kişi kafama göre yaşayayım diye bir şey yok. Ya savaşmak zorundasınız ya da köleleştirileceksiniz. Savaşıp yenilseniz, yine kölesiniz. Gerçi çağımızda insan köleliğin en büyüğünü meta yoluyla kendi arzularını tatmin etme çabasıyla yaşıyor, ama bu durumun farkına varırsanız dışına çıkarak yaşayabileceğiniz türlü alternatifleriniz mevcut. 9 kitaptan oluşan bir derleme Heredotos'un Tarih'i. Milattan önce 5. yüzyılda yazılmış. İtalya'nın bir bölümü, Karadeniz'in kuzey kıyılarının bir bölümü, Hindistan'ın bilinen kısmı ve Antik Mısır coğrafyasının arasında kalan halklar hakkında bilgiler veriyor. Persler ve Yunanlar arasında geçen münasebet, savaşlar en fazla yer tutanı. Bu arada Yunanlar da birçok şehir devletlerinden oluşuyor, onlar da birbirleriyle savaşıyorlar keza. Fakat Perslere karşı birleşebiliyorlar ayrı devletler olsa da. Aslında şöyle bir durum var, herkes Perslerle savaşıyor. Çünkü Persler herkese saldırıyor. Ayrıca bahsettiği halkların coğrafyası, liderleri, efsaneleri, yasaları, gelenekleri, giyimleri, kendilerine has olan aksesuarları, ne yedikleri, savaş tarzları, kullandığı silahlar ve benzeri konular ele alınmış. Yaşayış halklar arasında o kadar çeşitli ki çağımızda bu kadar tek düze bir yaşam anlayışını büyük çoğunluk nasıl benimsemiş, büyük başarı, bunu gerçekleştirenler adına... O zamanlar ölen yakınlarını yiyenler, kadınları kafeslere kapatıp onu 'alacak' erkek gelene kadar kafeste yaşatanlar, çirkin olduğu için kafeste ölen kadınlar var. Fantastik bir eser yaratılmak istense Heredotos'un Tarih'i önemli bir ilham kaynağı olabilir. Okuması kolay bir kitap değil. Bu çağlar ve coğrafya hakkında uzman ya da bilgi sahibi değilseniz motive kalınması güç. Coğrafya adları şu ankinden farklı, nerenin neresi olduğunu anlamanız için bir kaynak gerek. Bununla birlikte vizyon açıcı bir etkisi de hayli yüksek. Ayrıca tarihte rastlanan ilk nesir eser Heredotos'un Tarihi.
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,211 okunma
1.273 Gösterim
Yedi Kollu Şamdanın İzinde arkeoloji ve polisiye romanımı incelemeniz için öneriyorum. Saygılarımla