Lemniscato

Sabitlenmiş gönderi
Dua
"Değiştiremeyeceğimiz şeyleri kabullenmek için zihnimize huzur, değiştirebileceğimiz şeyleri değiştirmek için cesaret ve bunlardan birini diğerinden ayırabilecek bilgeliği ver bize."
Reklam
Puruşa ve Prakriti ya da Bilinç ve Madde
Prakriti (Madde), Puruşa'nın (Bilinç) “deneyim edinme” ya da “özgürleşmesi” için vardır. Prakriti ve Puruşa bir araya gelirse Evren, Varoluş, acı/haz döngüsü ile tüm deneyim alanları ortaya çıkar. Eğer Puruşa, Prakriti 'den ayrılmış ise o zaman deneyim yani tüm görüntü Özne için ortadan kalkmıştır. Dolayısıyla, Prakriti bu noktada Puruşa özgürleştikten sonra artık deneyimlenemez.
Yoganın Amacı
Yoga Sutralar bağlamında Yoga aslında tüm varoluşun ortaya çıkış sebebi olan temel iki unsurun Puruşa(Bilinç) ve Prakriti'nin(Madde) birbirinden ayrılmasıdır. “Nihai Teklik/Birlik” ya da “Özgürleşme”, “Kurtuluş” anlamına gelen Puruşa'nın Prakriti'den mutlak bir şekilde ayrılması ve kendi saf mevcudiyetinde ikamet etmesini ifade eder. Puruşa ve Prakriti'nin birliği ile “Görüntü” ortaya çıkar yani tüm Evren.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Samyama
Samyama yani Dhârana, Dhyâna ve Samâdhi'nin bir aradalığı farklı odak noktaları üzerinde olduğunda kişi ince, latif özellikler, kaba beş element, duyu organları vs. gibi maddenin temel yapı taşları üzerinde yetkinlik ve hâkimiyet göstermeye başlayabilir. Böylece, maddenin fizik sınırları ötesinde görünen doğa-üstü yetilere (aslında sadece maddenin daha ince boyutları üzerinde hâkimiyet gösterdiği için doğal ve normaldir) sahip olabilir. Ancak Patanjali tüm bu yetilerin nihai Birlik/Teklik hâli olan Kaivalya öncesinde bir engel olduğunun altını çizer ve bunları bir son ya da amaç olarak görmemek gerektiği konusunda öğrenciyi uyarır. Aksi takdirde kişi özgürleşmeye giden yoldan şaşacak ve uzaklaşacak demektir.
Samadhi
Samadhi meditasyonun ileri seviye aşamasıdır. Kendi içerisinde Biliş-İçeren(Samprajñata) ve Biliş-Ötesi(Asamprajñata) olarak ikiye ayrılır. İlkinde hâlâ zihinsel izlenimler mevcutken diğerinde izlenimlerin hepsi tamamen ortadan kalkmıştır. Bu nedenle yeni bir zihinsel alan ya da deneyim yaratacak tohum yoktur. Dolayısıyla ilki “tohumlu” ya da “nesneli” (sabīja) ya da “bir nesne/düşünce ile Samâdhi olarak anılırken ikincisi “tohumsuz” ya da “nesnesiz” (nirbīja) (düşüncenin dindiği/nesnesiz) Samâdhi olarak bilinir. Samâdhi yolunda yani zihinsel alandaki işlevlerin dindirilmesi yolunda iki araç gerekli ve şarttır: Abhyasa, uygulama, çalışma ve Vairagya, bağlanmama, tutunmama ya da arzulardan özgür olma.
Reklam
Samkhya Felsefesine Göre Yaratılış
Samkhya'da yaratılış Puruşa yani her şeyden azade, özgür olan ve uzak olan saf Bilinç ile Prakriti, saf Madde, Doğa'nın bir araya gelmesi ile oluşur. Daha sonra ortaya Mahat, evrensel zekâ ve ardından Ahamkara, Ayrıksı-Benlik çıkar. Ardından evrenin tüm kumaşını dokuyan “3 Nitelik” yani 3 Guna; Sattva, Rajas ve Tamas olarak kendi içlerinde mevcut dengelerini bozarak, dağılır ve tüm yaratılışı ortaya çıkartır. Bunlardan Rajas yani “hareket” ilkesi, “saflık ve aydınlık” prensibi olarak canlılar dünyasını yaratan Sattva ile cansızlar dünyasının prensibi “karanlık, atalet” niteliği olan Tamas arasındaki dinamiği yaratır. Sattva'dan canlılar dünyasının elementleri Manas (zihin), Jñanendriya (beş duyu organı) ve Karmendriya (5 eylem organı) ortaya çıkarken Tamas'tan beş element (toprak, su, ateş, hava, uzay/boşluk) ve 5 ince, latif element (koku, tat, biçim, his ve ses) tezahür eder.
Lemniscato
Bir kitabı okumaya başladı
240 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Budizm 101
Kitap başlığından da beklendiği gibi başlangıcından günümüze kadar Budizm ile ilgili kişi, olay ve kavramlara kısaca değiniyor ve okuyanın başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Budizmin ne olduğu ile başlayıp, Gautama Buda'nın hayatına değiniyor. Ardından Budizmin kavramlarına değinip, ahlaki kurallarından bahsediyor. Daha sonrasında Budizmin en önemli pratiği meditasyonu konu alıp, meditasyon ile ulaşılan diğer alemlerin Budist tanımlamasını yapıyor, nirvanayı açıklıyor. Sonrasında Gautama Buda'dan sonra Budizmin gelişimini, ayrıldığı kolları, yayıldığı coğrafyaları ve kişilerinden bahsediyor. Yayıldığı coğrafyalarda kültürlerle kaynaşmasını, edindiği farklı ritüellerini, meditasyon biçimlerininin değişimini anlatıyor. Sonuna doğru ise Batı'daki gelişimi konu alınıyor ve Budist disiplinin asıl konusu farkındalığa değinip günlük hayattaki önemi ve amacı ile bitiriliyor. Budizm ile alakalı oldukça verimli bir başlangıç kitabı. Kitabı okuyup ilginizi çeken kavramlarla alakalı araştırmalarınızı derinleştirebilirsiniz.
Budizm 101
Budizm 101Arnie Kozak · Say Yayınları · 201995 okunma
Spiritüel Açık Büfe
Bugün Batı'da bütün öğretilerin bolca edinilebiliyor olması hem bir lütuf hem de bir lanet gibidir. Lütuf olan, dharma'ya, İnternet yolu da dahil olmak üzere eşi benzeri görülmemiş biçimde rahat ulaşılıyor olması. Böylesi bir bolluğun tüketimi özendiren bir tutum oluşturması ise lanet. Kendinizi biraz ondan biraz bundan aldığınız, gerçek aydınlanmaya değil de, egonuzun ihtiyaçlarına göre bir öğretiler pastişi oluşturduğunuz spiritüel bir açık büfede bulabilirsiniz.
Sayfa 232Kitabı okudu
Farkındalık ve İçgörü
Farkındalık, içgörü kapasitenizi rafine etmenize yardım edebilir ve onu kontrolden çıkmış kaygılarda, pişmanlıklarda ve özeleştirilerde boğulmaya maruz bırakarak değil de, hünerli bir biçimde yaşamanız yolunda kullanmanızı sağlayabilir.
Sayfa 216Kitabı okudu
Reklam
Farkındalık ve Beyin
Kıymetli dikkat kaynaklarınızı gerçekten neye yöneltmeniz gerektiği konusunda yanlışsız olmak için, prefrontal kortekste (rasyonel beyin), rasyonel beyinden duygusal beyne gidip, “Hey bu bir yanlış alarm!” diyecek daha fazla sinir ağına sahip olması gerekir. Bu da alın korteksinden çıkan ve duygusal beyindeki (limbik sistem) amigdala gibi yapılara giden sinir iplikçiklerinin gelişimi yoluyla sağlanır. Farkındalık pratiği bu patikaların gelişiminde size yardım eder.
Sayfa 216Kitabı okudu
Tepki Esnekliği
Tepki esnekliği bir uyaranla bir tepki arasında gelişmesi mümkün bir duraklama demek olur. Bir uyarıcıya verilen cevap da sıklıkla, oluşan dürtüsel reaksiyonlara yöneliktir. Bu duraklama bilinçli far| kındalıktan gelir, söylediklerinizde ve yaptıklarınızda daha az dürtüsel ve daha az yıkıcı olmanıza yardım edebilir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Duygusal Denge
Farkındalık, tıpkı beden düzeninde olduğu gibi, duygusal tepkilerinizde de daha incelikli ve daha az sarsak olmanıza yardımcı olur. Bu da yaşamın gündelik düş kırıklıklarıyla başa çıkma zamanlarında ilişkiler bakımından pratiklik sağlar.
Sayfa 215Kitabı okudu
Farkındalık
Farkındalık sempatik sinir sistemini ayarlamaya yardımcı olur, onu daha az tepkisel yapar artık gaza basmak yoktur) ve böylece arabayı daha yavaş sürebilirsiniz. Bu da vücudun amortismanını azaltır ve uzun soluklu sağlık problemleri riskini düşürür.
Sayfa 214Kitabı okudu
240 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Budizm 101
Budizm 101Arnie Kozak
7.6/10 · 95 okunma
Bodhisattva
Bir bodhisattva ya zaten aydınlanmaya erişmiş ya da aydınlanmaya erişmeye hazır olan, ancak nihai aydınlanışını hisse sahip tüm varlıkları korumak için yeniden samsara döngürsüne girerek erteleyen kişidir.
Sayfa 104Kitabı okudu
Resim