Namazı "mecburiyet", "borç", "ateşe girmemek için yapılacak bir görev", "sırtımıza yüklenen bir sorumluluk" vb. şekillerde tanımlamak, bu muazzam ibadete bir türlü yeterince ısınamamaya neden oluyor. Oysa namazı "Allah'la konuşma", "Allah'a dua ve yakarış", "Allah'la buluşma ve O'na halimizi arz ediş", "Hayatın ritmini Allah için durdurmak" vb. olarak kodlasak, zihinlerimizde ve kalplerimizde ciddi bir dönüşüm başlayacak.
Sayfa 42
Reklam
Hayata dair genel bir yaklaşım olarak, yaşam için en hayırlı olanın gerçekleşmesi için dua etmek de geliyor içimden. “Aklım yetmeyebilir ama hayırlısı olan neyse o olsun ve umarım ben de bu hayırlı olanı yapmaya fırsat bulurum,” diyorum kendime. Ondan sonra da bir kendini teslim etme, meseleyi daha âli bir makama havale etme hâli var. Yani yüce bilince seslenerek, “Ben elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım, bundan sonra ne olacaksa kabulümdür,” hâli. Demek ki hayata dair, “İlle de benim istediğim olacak!” diye bir ısrarım yok. Yani ille de bir sonuca bağlılığım yok. Ama süreci önemsiyorum. Sürecin tekrar altını çizmek istiyorum burada. Benim için önemli olan idrak edebileceğim her şeyin farkında olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret edip etmediğimdir. Bunu yapabildim mi? Önemli olan bu.
Sayfa 63 - KronikKitabı okuyor
Bu aziz mübarek günde önce rahmetli abime mağrifet ve cenneti sonra da benim için bir çıkış yolu bir işaret bir hikmet etmesi için dua eder misiniz, gerçekten kafayı yemek üzereyim
Belki Juana zehiri zamanında emmişti. Zehiri emmiş, yok etmiş olabilirdi; ama, ilk göz ağrısıyla ilgili kaygılarını emip yok edememişti. Doğrudan doğruya bebeğin iyileşmesi için dua etmiş de değildi. Bir inci bulup onun parasıyla bebeği iyileştirecek doktoru tutabilmek için dua etmişti. Çünkü insanların kafası da, körfezin görünümü kadar pusluydu.
Sayfa 21 - Milliyet Yayınları - Kasım 1996, İstanbulKitabı okuyor
Hatırlatma
Araf suresinde şöyle buyrulmuştur, “Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez.” (A’râf, 7/55) Duanın kabul edilmesi konusunda aceleci yaklaşım Peygamber Efendimiz (SAS) tarafından hoş karşılanmamıştır ve şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz ‘dua ettim de kabul olunmadı’ diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Tirmizî, Deavât, 12)
Reklam
İnsanın dile getirebildiği en temiz, en duru sözcük "anne", en güzel sesleniş "anneciğim"dir. Bunlar küçük oldukları kadar yüce; umut, sevgi ve şefkatle yoğrulmuş, insan yüreğinin tüm inceliğini, tatlılığını ve sıcaklığını yansıtan çok güzel sözcüklerdir. Anne hayatta her şeydir: Hüzünde teselli, kederde umut ve zayıflıkta güçtür. Sevginin, şefkatin ve bağışlamanın kaynağıdır. Annesini yitiren, başını koyacağı bir göğsü, ona dua eden bir eli ve onu koruyan bir bakışı yitirir.
Pdf
“İnsanın başına zararlı bir şey geldiğinde yan üstü yatarken veya otururken ya da ayakta iken hemen bize dua etmeye koyulur; onu zararlı durumundan kurtardığımızda ise -sanki başına gelen zararı gidermeye bizi çağırıp yalvarmamış gibi- inkârcılığa dönüp yoluna devam eder.” (Yûnus, 10/12) Mesaj: 13. Müslüman varlığa şükretmeli, darlığa ise sabretmelidir. 14. Dua, kulun Allah’a bağlılığını gösterir. Bu bağlılık sürekli olmalıdır.
“Allahım! Günah işledim diye sana dua etmekten nasıl vazgeçebilirim ki, bu kadar günahıma rağmen senin bana ihsanda bulunmaktan vazgeçmediğini görüyorum? O halde ben, ne kadar günah işlesem, sana dua etmekten geri kalmayacağım.” Yahya b. Muâz ( k.s.)
Hastalığımız da sefaletimiz de hep merhametli Tanrı’ya dua etmediğimiz için.
Reklam
Aşka Dair
Aşk sizi çağırdığı zaman, onu izleyin... Yolları zorlu ve dik olsa da. Kanatları sizi sardığı zaman, ona teslim olun. Tüyleri arasına gizlenmiş kılıç sizi yaralayacak olsa da. Hem aşk sizinle konuştuğu zaman, ona inanın. Bahçeyi tarumar eden kuzey rüzgârı gibi darmadağın etse de düşlerinizi sesiyle. Çünkü aşk taçlandırıldığı gibi çarmıha da gerer
Sayfa 6 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ziya Gökalp:
“Sizi boş ümitlerle oyalamaya çalışmadım. Milletini sevenlerin geleceği milletin geleceğiyle beraberdir. Daima, vatanın, milletin kurtulmasına dua ediniz. İnşallah milletimiz istiklal ve bütünlüğüne kavuşurken biz de birbirimize kavuşuruz.”
Sayfa 89
Bir Dua Allah'ım! Sen benim rabbimsin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben yalnızca Senin kulunum. Elimden geldiğince Sana verdiğim kulluk sözü ve vadettiklerine ulaştıracak yol üzerindeyim. (Buhârî, "Deavât", 16)
Rasûlullah ﷺ ciddi bir durumda kaldığı zaman göğe bakar; سبحان الله العظيم 'SubhanAllah'il Azim' derdi. Dua da çabaladığı zaman; يا حي يا قيوم 'Ya Hayy ya Kayyum' derdi. ،ياحي يا قيوم! برحمتك استغيث، أسلح لي شاني كله ولا تكلني إلى نفسي طرفة عين Yâ Hayy! Yâ Kayyûm! Rahmetinle yardım isterim. Benim bütün işimi/hâlimi ıslah et. Göz açıp kapayıncaya kadar (bile) beni nefsimle baş başa bırakma (Tirmizî)
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.