···Okunma: 21 Mayıs 2021 21:50 Maymunlar Gezegeni, İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 10. kitap oldu. Öncelikle Charlton Heston başrolündeki 1968 yapımı, Maymunlar Cehennemi başlığıyla Türkçeleştirilmiş filmi izleyen ve kapanış sahnesindeki çarpıcı sonu bilen biri olarak bu kitabı önceliklendirmeyi pek düşünmüyordum. Ancak sitede kitap hakkındaki değerlendirmeleri okuyup, kapanışın filmden farklı bir sürprizle bittiğini öğrenince öne almaya karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım, gayet akıcı, keyifli ve heyecanlı bir okuma oldu.
Kitap Güneş Sisteminden yola çıkan 3 astronotun 300 ışıkyılı mesafede, Orion Takımyıldızının en parlak yıldızı olan Betelgeuse'a olan yolculuğu ile başlar. Sistemde Dünya benzeri koşullara sahip bir gezegene, Soror'a iniş yapan ekibimiz çok geçmeden burada insanların vahşi hayvanlar gibi yaşadığını ve gezegene maymunların hüküm sürdüğünü keşfeder. 3 kişilik ekipten Ulysse Merou'nun gözünden anlatılan öyküde, maymunlar gezegeninde gördüğü hayret verici gerçekler karşısında kahramanımız "insanlığını", zeka sahibi olduğunu ispatlamak için çok çaba harcar. Kitabın bu yönü ile oldukça başarılı işlendiğini düşünüyorum. Gün gibi aşikar görünen konularda dahi maymunların bir kısmının sabit fikirliliği, esasen insan olarak bizim de gerçekleri kabullenmek konusunda nasıl inkarcı olabildiğimizi, çıkarlar ve statükoyu korumak söz konusu olduğunda sınır tanımaz bir bağnazlıkla gerçek bildiklerimize sıkı sıkıya sarıldığımızı adeta yüzümüze vuruyor.
Kitapta(ve filmde de) maymunlar, goril, şempanze ve orangutan olmak üzere üç ayrı tür olarak belli bir uyum içinde yaşıyor. Dilimizde hepsi maymun(ape) olarak adlandırılmakla birlikte, birbirlerinin esasen rakibi konumundaki üç ayrı zeki türün(melez türler-bireyler var mı değinilmemiş) aynı gezegende nasıl bir arada yaşamayı başardığı hususunun üzerinde pek durulmamış.
Spoiler içeren değerlendirme: Kitabı genel olarak beğenmekle birlikte beni tatmin etmeyen bir yönü olduğunu söyleyebilirim. Herşeyin bu kadar açık olarak işlendiği bir kitapta, galaksinin ayrı köşelerindeki iki ayrı gezegende, nasıl olup da hemen hemen aynı türlerin geliştiği ve aynı evrimsel akışın yaşandığı hususunun yanıtlanmasını da beklerdim. Ayrı bir konu olarak, kitabın muhtelif yerlerinde Soror gezegeninde yaşayan bu maymunların, gezegeni insanlardan ele geçirmelerine karşın, ancak taklit yetenekleri dahilinde gelişebildikleri ve belli bir sınıra gelip takıldıkları hususu vurgulanmış. Buna karşın Phyllis ve Jinn ile yapılan kapanışta, maymunların hikayesinin bırakılan yerde kalmadığının işlenmiş olmasını beğendim.