Bir Rus Subayın Savaş Notları
2021 32. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 23:26
İncelemeye kitabın yazarı Leonid Andreyev den başlayım.1871 ve 1919 yılları arasında yaşamış ve Eksperyonizmin babası.Yani Dışavurumculuk.Dışavurumculuk da şu : Birşeyin fiziksel yapısından daha çok duygusal yapısı ile ilgilenilmesini düşünen yapı. Bu genelde resim ve şiirde kullanılır.Meşhur Edward Munch'un Çığlık tablosu gibi.Ünlü yazar Maksim Gorki nin dostudur. Onu edebiyata Gorki sokmuştur.Psikoloji ve psikiyatrin ile ilgilidir. Bunu Kızıl Kahkaha kitabında da görebiliyoruz.Yoksulluk içinde erken yaşta kalp yetmezliği nedeniyle öldü. Kitabın konusu kısaca 20.yy ın büyük kanlı savaşlarının ilk işareti olan 1904 Japon-Rus savaşındaki bir subayın gerçek savaş notları.Subay bölük pörçük notları eve savaştan yaralanarak geldiğinde erkek kardeşinin bu notları tamamlamasıyla kitaba dönüşüm süreci başlar.Kızıl Kahkaha aslında savaşın bir delilik olduğunu, bunun içindeki kimsenin mutlu olmadığını ve huzurlu olmadığını, psikolojik sorunlar yaşadıklarını, kimseyi hatta kendini bile düşünmediklerini bu insanların, topluma bu durumun kötü sirayet ettirdiğini bize gösteren bir ifade.Kısaca barışın kıymeti anlatılıyor.Kitabın notlarını tutan bu subay bacaklarını kaybeder.Ama bacaklarını kaybetmiş olmak onu mutlu eder.Çünkü artık eve dönebilecektir.İşte burdan bile bu çıkarımı yapabilirsiniz.Ama eve gidince yaşadıklarının etkisinden asla çıkamaz.Bu da toplumu etkileyen ve psikolojik olumsuz geri dönüş alınan kısmı.Savaş sonunda doktorlar dahi delirmiştir.Yazar bu durumu çok iyi anlatmış. Kitabı, 18 yaş altı okumamalı kesinlikle.Psikolojisini anlık iyi hissetmeyenlerde okumasın.Gerim gerim geriyor.İçinde gibi hissediyorsun ki gerçekten de içindesiniz.Ölüye ölüden mektup gelmesi kısmı çok iyiydi.Verilen mesajlar kitapta netti. Ama dediğim gibi çok gerdi. 76 sayfalık Küçük bir kitap. Herkes okumasın, sadece rahat kafalar okusun. İçimiz dışımız savaş oldu zaten ülkece. O anı yaşamak fazla gerdi beni. 200 sayfa olsa heralde dayanamazdım. Puanım 8.
Tarih
Kızıl KahkahaLeonid Andreyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20257,8bin okunma
2.949 Gösterim