Bilgece bir yaşam sürebilmenin yolu; STOACILIK
2021 24. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 19:01
Tarihte yaşamış çok az lider hayatını felsefeye adamıştır. Marcus Aurelius onlardan bir tanesi. Büyük Roma İmparatoru ve Stoa felsefesinin öncülerindendi Marcus Aurelius. Bu kitap Marcus Aurelius'un felsefesinin günümüzde bile hala etkili oluşundan ve günlük hayatta kullanarak bilgece ve sakin bir yaşam geçirebileceğimizden bahsediyor. Peki Stoa felsefesi nedir? Kuramcı bir felsefe alanı değildir kesinlikle. Doğaya uygun, erdemli, aşırı duygulardan arınmış, objektif ve sade bir yaşam sürebilmektir stoacılık. Zevklere ve acılara karşı ilgisiz bir tutum izlemek, ölümü doğanın işleyişinin bir parçası saymaktır. Duygular, acılar, zevkler, olaylar insanın düşünmesine ve iradesine birer engeldir. Bu engellere objektif bir açıdan bakarak zihnimizdeki prangaları kaldırabiliriz. Bu felsefe alanının en önemli düşüncesi; 'Bizi üzen olaylar değil olaylar hakkındaki yargılarımızdır.' Zihnin arınması için günlük yaşamda meydana gelen olaylara, çektiğimiz acılara duygulardan arınmış bir perspektiften bakarak bilgece bir yaşam sürebiliriz. Çünkü bu yaşadıklarımız aslında salt olaylardır, bu olayları abartan bizim onlar hakkında düşündüklerimizi abartmamızdır. Kitaptan tek bir puan kırmamın sebebi kitabın Marcus Aurelius'un Stoa felsefesini anlatmasının yanında kişisel gelişim odağının da olması. Ve ben kişisel gelişim kitaplarının etkililiğine pek inanmıyorum. Basit bir yaşam sürmeyi temel amacı edinen bir felsefe alanının büyük bir Roma İmparatoru tarafından benimsenmesi bana hep garip gelmiştir. Ama kitabı okuyunca anladım. Marcus Aurelius bir imparator olmanın beraberinde getirdiği büyük sorumlulukları, yaşadığı acı kayıpları, hassas bir vücut dengesine sahip oluşunu ancak Stoa felsefesi ile çekilebilir bir hale getirebilirdi. Ardında bıraktığı tek eser olan 'Meditasyonlar' ya da Türkçe bazı yayımlarda 'Kendime Düşünceler' onun felsefesini anlayabilmemiz ve kendi hayatımıza uyarlayabilmemiz açısından önemli bir kaynaktır. Çünkü Stoa felsefesi uygulanabilirdir. Bilgece bir yaşam sürmek için bu filozofun ve diğer önemli Stoa filozoflarının öğütlerine kulak vermeliyiz.
Roma İmparatoru Gibi DüşünmekDonald J. Robertson · Beyaz Baykuş Yayınları · 2021257 okunma