···Okunma: 13 Ocak 2017 10:51 İncelemeye “psikolojik başyapıt” diyerek başlamak istiyorum.
İliklerime kadar işleyen bir kitap oldu benim için. Ayrı ayrı bütün kahramanların yerine geçtim ve olayları o karakterlerle birlikte yaşadım. Yazar hangi karakterden bahsetse anında onun yerinde kendinizi buluyorsunuz. Son derece gerçekçi bir anlatımı var.
( http://1000kitap.com/elifkimya ) incelemesinde bahsetmiş kitap yayımlandıktan sonra bir savcı Dostoyevski hakkında dava açmış. (Her ne kadar doğruluğundan emin olunmasa da)
Aslında bu mevzu kitabın içinde de işlenmiş. Raskolnikov’un bir makalesinin dergide yayımlanması olayı. Sanki o savcı da, kitapta nasıl bu makaleden yola çıkıldıysa, kendisi de kitaptan yola çıkıp yapıyor bunu :) Gerçekten çok enteresan.
Çevre ve toplumsal baskının insanları nerelere sürüklediğini açıkça görebiliyoruz. Buna birde fiziksel rahatsızlıklar eklenirse kişinin nasıl ruhsal bunalımlar içinde harap olduğunu görebiliriz. Kendisine ve çevresine karşı “sorumsuz” “duygusuz” biri olup çıkar.
Aslında işlenmesi gereken bir başka konu ise insanların suç işleme eğilimi. Bir insan neden suç işler. Herkesin içinde var mıdır bu eğilim? Ve bu suçun cezası durumu var. Zaten yıllarca işlenmiş ve çözümlenmesi kolay olmayan bir durum.
Anlatımda çoğunuzun dikkatini çekmiştir sokak, cadde isimleri falan X…. Caddesi veya K…. Köprüsü gibi kısaltmalar ile verilmiş. Acaba burada amaçlanan neydi diye sordum kendi kendime. Tabii cevap bulamadım :) Sanırım rastgele olan bir şey değildir. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim.
Ayrıca kitabın sonunda öykümüz burada bitiyor ancak devamı gelebilir minvalinde bir söz vardı. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı.? Acaba bu karakter başka bir kitapta devam ediyor mu?