Şeyda

@peruz
2020 83. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2020 23:59
Şunu söylemeliyim ki kolay bir inceleme değil, çünkü anlatılacak, değinecek pek çok nokta var... İlk önce yazardan bahsetmek istiyorum. Yazar Clarissa P. Estés Jungcu bir psikanalist ve kendi deyimi ile bir 'öykü toplayıcısı'dır. Ve bu öykü toplayıcılığı onun aile soyundan kendisine ulaşan bir kültürdür. Clarissa dünyanın dört bir yanından topladığı öyküler ile kadınların 'vahşi' benliğini bulmasında yardımcı olacağını düşünür ve meslek hayatında da danışanlarında kullandığı yöntem budur. Bizi birçok öyküyle yolculuğa çıkarır ve uzak kaldığımız vahşi benliğimizi durmaksızın hatırlatır. Anlattığı öykülerde eminim her kadın bir parçasını bulur... Hayatını, kayıplarını, kayıp parçasını bulur. Bu kitap bir roman gibi akıp gitmez, ve (bence) bilimsel bir kaygı da gütmez. Bu kitap, kadınları derin uykularından uyandırıp benliğine doğru bir yolculuğa çıkarır. O sebeple sabırlı olmakta fayda var, elinize birkaç gün sonra bitirmek hevesi ile alıyorsunuz lütfen geri bırakın. Çünkü bahsettiğim gibi bu kitap bir 'yolculuk'. Arkanıza yaslanın ve öykülerin sesini dinleyin, sonrasında Clarissa'nın yaptığı psikolojik çözümlemeleri anlamaya çalışın. Ki kadın kelimesinden türetilen 'histerik' kavramı gibi, 'eril tıbbi kötülüğün' kol gezdiği bir alanda Clarissa'nın yüksek sesi kininizi bir nebze dindirecektir, şahsen benim öyle oldu. Örselenen, kişiliğini oluşturmasına izin verilmeyen, sürekli kontrol altına alınmaya çalışan, içgüdülerinden uzaklaştırılan her kadın mutlaka ve mutlaka okusun. Bu kitap size rehber olacaktır.
Kurtlarla Koşan KadınlarClarissa P. Estes · Ayrıntı Yayınları · 202110,7bin okunma