Meteryalizm Kültürünün Deliliği
2021 15. kitabı
John Fowles- Koleksiyoncu “Ben örneklerinden biriyim. Çizgiyi aşmaya çalıştığımda benden nefret ediyor. Ölü olmam, sabitlenmem, hep o kısmının hayatta olduğunu biliyor, ama istediği ölü benim. Beni canlı ama ölü istiyor ”. İngiliz yazar ve şair John Fowles’ın 1963 yılında yayımladığı ilk romanı. Frederick karakterine piyangodan yüklü miktarda para çıkması ve sürekli takip ettiği, uzaktan tanıdığı sanat öğrencisi olan Miranda’yı kaçırması ıssız bir yerde evin alt katında onu tutsak etmesini konu alıyor. Goodreadste yorumları okurken verdikleri tepkiler beni şaşırttı yine Orta Doğu’da yaşadığımı ve 3.sayfa haberlerine sürekli maruz kaldığımı fark ettim. Miranda karakterimiz üst sınıfı temsil etmekte Frederick ise orta sınıftan bir insan kelebek koleksiyonu yapmayı seven, silik, ailesinden başka arkadaşı olmayan biri. Frederick için Merinda sadece güzel bir kelebek gibi onu koleksiyonun bir parçası. Burada Frederick orta sınıfın her şeye sahip olma, sanata bir çok şeye kayıtsız olmasını ama eline para geçince sahip olma çılgınlığı, her şeyi alma manyaklığının bir göstergesi. Fowles aslında ölü bir kelebek koleksiyonuna hem de kadın bedeninin maddi nesne olarak metalaştırılmasına da atıf yapıyor. Kısaca bu kitap meteryalizmin kültürünün deliliği. Kitap üç bölümden oluşuyor birincisi Frederick’in ağzından ikinci kısmı Miranda anlatıyor. Üçüncü kısmı Frederick anlatıyor. Miranda kısmını çok merak etmiştim ama Miranda’nın Stockholm sendromumanına yakalanacağı aklıma gelmemişti. İkisi arasında geçen muhabbetler ile iktidar ve teslim olma, sınıfsal farklılıklar, güzellik algısı gibi konular üzerinde duruluyor. Çok katmanlı bir kitap. Türkçe çevirisi olan ilk baskıda Korkunç Koleksiyoncu olarak çevrilmiş ben ilk baskı adını daha çok sevdim çünkü bu kitabı elime aldığımda aklıma kelebek koleksiyonu üzerine sadece bir kitap olarak düşünmüştüm. Psikolojik-gerilim türü kitap seviyorsanız tavsiye ederim #koleksiyoncu #johnfowles #kelebek #kitapravsiyesi #tutsak
KoleksiyoncuJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 202410,9bin okunma