···Okunma: 06 Haziran 2021 15:27 Dostoyevski den okuduğum ilk kitap; Yeraltından Notlar. Dostoyevski okumak için iyi bir başlangıç kitabı mıydı Yeraltından Notlar emin değilim .
Öyle kasvetli bir karakteri var ki .. Karakterimiz kendi zihninde bir dünya yaratmış; bu dünya çelişkili ruh halleriyle dolu. Bir duruma anlık kızıyor , kızdığı için de ayrı öfke duyuyor, bir an kendi ile gururlanıyor sonrasında aşağılık hissediyor, bir durumdan kendince çıkarımlar edinip aşırı duygu yükleniyor, sonra pişmanlık duyuyor, aklına eseni büyük bir istekle yapıyor sonra isteği ulaşmaya yakın sönüyor, hem çok Zeki olduğu düşünüyor
hem de dünyanın en büyük aptalı o ... Her duygusu çok yoğun, çok çelişkili.... Bu dünyası Yeraltı aslında onun için . Kitabın ilk yarısında hikayeden çok düşüncelerini okuyorsunuz o kısım daha kasvetliydi benim için, nitekim 2. Kısım hikayelerle karakteri analiz etme açısından daha güzeldi . Okurken gerçekten ruhum darlandı. Okumaktan sıkılmak değil bu kesinlikle okurken keyif de aldım ama ruhum darlamdı onun değişken ruh hallerinden . Sanırım yazarın başarısı bu.
Eminim çok sevenler vardır, ilk okuma tecrübemin sonunda bana değişik gelmesi normaldir diye düşünüyorum. Bir de ben çok karamsar hikayeler okumaktan hoşlanmıyorum. Bunun da etkisi vardır bende yarattığı izlenimde muhakkak.
Karakterimiz son sayfada kendini özetliyor; içindeki ruh halinin de farkında olduğunu ifade ediyor aslında :
“ Ben kendi hayatımda , sizin cesaret edemeyip yarıda bıraktığınız şeyleri sonuna kadar götürdüm, üstelik siz tabansızlığınıza sağduyu diyor, böylece kendi kendinizi aldatarak avunuyorsunuz. Buna göre ben sizden daha “canlı”yım. ...Yine de bu çelişme düşkününün “notları “ burada bitmiyor. O yazmaya devam etti .”
Hayata bakışı çok derin bir yazar Dostoyevski.
İyi okumalar