2021 26. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 21:37
Nerden başlamalıyım bilmiyorum. Kitap kulübümüzün Mayıs ayı son kitabı Martin Eden oldu ve çok uzun süreli bir okuma oldu benim için zaman zaman bir iki günlük ara vermem gerekti. Ama her şeye rağmen kitabın her anına bayıldım. Ah Martin bu nasıl azim bu nasıl inanç ve realist bir son. Jack London akıcılığını her kitabında hissettiğim usta bir yazar. Yazarın hayatının belirli döneminin kurgusal yansıması olan Martin Eden yarı otobiyografik bir roman olarak geçmekte. Sınıf ayrımı sosyal farklılık çatışmasını gördüğümüz romanda ahlak, sosyoloji, ve felsefeyi o kadar iyi anlatmış ki. Yaşanılanlar en ince ayrıntısına kadar önümüze seriliyor. Sanırım kitapta en beğenmediğim özellik İş Bankası çevirisinde bol bol dipnot bulunuyor olması. Kitabın akıcılığını sürekli bölen dipnotlar beni biraz yordu. İkinci sevmediğim şey ise Ruth karakteri. Kitabın konusuna gelecek olursak Martin Eden bir gün bir gencin hayatını kurtarır ve genç teşekkür etmek için onu evine çağırır ve orada Ruth ile tanışır. Hayatının aşkını bulduğuna inanır. Ruth burjuva sınıfına aittir kendisi ise işçi sınıfından eğitimsiz, kaba saba biridir. Ruth ile birlikte olmasının tek yolu kendini geliştirerek iyi bir yazar olmaktan geçer. Ve bu yolda tüm gücüyle çalışır. O sınıfa ait olmak ve o hayatı yaşamak istemiştir. Başarıya ulaşması ve başarıya ulaştıktan sonra olanlar anlatılmıştır. Herkese Martin Eden azmi diliyorum. Kendine inanmak ve bu yolda yürümek kolay değildir. Yıkılınca kalkmayı herkes başaramaz ama Martin Eden bunu defalarca başardı ta ki gerçeklerle yüzleşene kadar. Hayallerinin peşinde gitme tutkusu bana birçok şeyi nasıl elde edebileceğimi gösterdi. Kitabı herkese tavsiye ederim iyi okumalar dilerim.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135bin okunma