·520 syf.····Okunma: 19 Ocak 2020 22:11 Martin Eden asla sıradan olamayacak bir kitap. İnceleme yazmak için çok bekledim çünkü benim için çok özel bir kitap. Tam olarak ne düşündüğümü ne hissettiğimi anlatamayacağım eminim.
Oncelikle kitap Jack Lonon'ın hayatından kesitler olan yari otobiyografik romandır. Kitabin bu kadar etkileyici olmasının bir diğer sebebi yaşanmış olma ihtimalidir belkide.
Martin sıradan bir işçiyken tesadüfen tanıştığın eğitimli ve burjuva sınıfından olan Ruth'a aşık olur. Martin Eden sevdiği kadına ulaşmak ve onlarin arasına girebilmek için yazarlığı araç olarak görür. Kendiyle ve hayatla yaptığı savaşlar sonucunda onlarla aynı masada yemek yiyebilecek konuma gelir. Ancak hiçte beklediği gibi olmadığını anlayınca trajik son cokta uzakta değildir.
Böyle bir sonu asla haketmedi ama bundan başkada son da yazılamazdı.
Kitap hakkında çok fazla bilgi vererek heyecanı kaçırmak istemiyorum. Ama itiraf etmeliyim Martin'in Ruth'u bu kadar çok severken onun bu kadar kayıtsız kalması beni çok sinirlendirdi. Okumamin uzerinden bir hayli zaman geçmiş olsada aklıma geldikçe hala kızarım. Martin'in Ruth için yazdıkları, yoğun duygularını anlattığı satırlar da biraz sıkılsamda bu kitabin hala en sevdiğim kitap olmasını engelleyemedi.
Biri benden öneri kitap isteyince ilk beşte saydığım bir kitaptır. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Son olarak, hepimizin kulağına küpe olacak en çıkılmaz durumlarda bile aklımızın bir kenarında bulunması gereken bir söz bırakıyorum.
"Buralara nereden geldiğimi biliyorum, gidecek daha çok yolumun olduğunuda biliyorum ve gerekirse dizlerimin üstünde sürünerek de olsa oraya gideceğim."