2021 62. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 23:07
Lâtif izahıyla ve bilgilendirici dipnotlarıyla Yordam'ı tüm samimiyetimle tebrik ediyorum önce bunu söylemeyi borç bilirim. Kapakta bulunan "Bir solukta klasikler" yazısı gibi oldu okumam. Sosyalist yayınevi olduğu için pek tercih edilmiyor ama ben kesinlikle önerim bilhassa çantasında kitap taşıyanlar için boyutu çok isabetli olmuş, çokça kalp :) :) Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" kitabının çevrilmesini isteyip herkese okutturduğu gibi, keşke bir insan evladı çıksa da bilhassa memurlara, sağlık işçisinden öğretmenine, temizlik vazifelisinden avukatına okumayı zorunlu tutsa. Okumayını Akakiy Akayeviç sıkıştırıp korkutsa sonra maddi durumu olmayanlara bu harikulâde eseri korkaklar dağıtsa fazla mı ütopik oldu? :)) İki üç saat önce kadar "İnsancıklar"ı (Dostoyevski) okuduğum ve eserde adından sıkça geçen bu eseri okumasam ayıp olurdu, zira denildiği üzere gerçekten "hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık." çıkmışız! Ufak bir not bu söz Dostoyevski'ye ait değil Fransız diplomat ve yazar Eugène - Melchior Vogüè'ye aitmiş. Unvanların; adların önüne geçip karaktersiz karakterleri yükseltiği önemsiz dünyanın, önemli(!) insanlarına şiddetle öneririm. Zira birinin, kendimize getirmeye ihtiyacımız var. Daha fazla yazı yazamaya ihtiyaç duymam çünkü okumayıp beklemekle hata yapıyorsunuz bence.. İyi okumalar.
İnceleme
PaltoNikolay Gogol · Yordam Kitap Yayınları · 202046,2bin okunma