2021 53. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2021 12:45
Nikolay Gogol tarafından yazılan eser, son derece akıcı bir dille kaleme alınmıştır. Bir solukta okunabilecek eserlerdendir. Eserde baş karakter olan Akakiy Akayeviç adını, vaftiz annesi ve vaftiz babasının kilise takviminden üst üste üç kez rastgele yaprak çevirmesi ve her defasında aynı ismin çıkmasıyla annesinin bari babasının adını alsın onun da adı Akakiy olsun demesi sonucu alır. Gogol Palto'da kahramanına kilise çilekeşlerinden Saint Acaciüs'ün Akaki adını verdiğini öğrenir ve Yunancada kötülük bilmez, uysal anlamına gelen kelimeyi karakterine isim olarak verir. Akakiy Akayeviç, tam bir çilekeş hayatı sürmektedir. Yıılık kazancı olan 400 ruble ile geçimini sürdürür. Her şeyi plan program dahilinde gerçekleştirir. Nereye ne kadar harcama yapacağı bellidir ve hayatını bu belli olan hususlar noktasında idame ettirir. Akakiy Akayeviç, devlet dairesinde memurdur. Kopyalama işleri ile uğraşır. Sırtından çıkarmadığı eski olduğunun farkında olduğu ama yenisini alacağını aklına dahi getirmediği paltosuyla özdeşleşmiş bir karakterdir. Akakiy Akayeviç, diğer çalışma arkadaşları tarafından önemsenmez, bir sinek kadar değeri yoktur adeta... Paltosu eskimiştir, soğuklar Akayeviçi etkilemiştir. Terzi Petroviçe gider ve uzun uğraşlar sonucu yeni bir palto alır. Paltosu herkesin dikkatini çekmiştir. Son derece şık bir paltodur. Belli bir süre sonra paltosu kendisinden alıkoyulur. Akayik Akayeviç çeşitli yerlere başvurur ama hiçbir sonuç alamaz. Akayeviçin ruhu paltosunu alanların ve ona yardımcı olmayanların peşindedir. Rus edebiyatının nadide yazarlarından biri olan Dostoyevski, Gogol hakkında, ”Hepimiz Gogol’un Paltosu’ndan çıktık” der. Herkesin okuması ve okutturması gereken bir eser. Keyifli okumalar.
2021 8. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 12:26
Kitap arkadasim İnsomniaİnsomnia'un onerisiyle ilk kez 2018 yilinda tanistigim bu eseri yeniden okudum. O yillarda biraktigi etki zerre kadar azalmadi hatta tam tersine yeniden okudugumda o buruk hissiyat daha da derinime isledi. Gogol'un ustaca kaleme aldigi yoksulluk temasinini baska hicbir anlatida bulamazsiniz. Palto kesinlikle yutkunamadiklarimdan.
İnceleme
2021 17. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 23:25
Gogol'un okuduğum ilk kitabı, bir ara gerçekten tam sıkılacak gibi oldum ama son anda yazar toplamış konuyu. Konu: Akaki Akakiyeviç'in uzun süredir kullandığı patonun harap olduğunu fark etmesiyle başlıyor.kendine yeni bir pato almak isteyen kahramanımız aynı zamanda bir memur olduğu için palto fiyatları fazla geliyor ve ondan sonra palto almak için ikramiyesini biriktirnesi ve ondan sonra başına gelenleri anlatıyor. Benim kitaba puanım 6/10 Nikolay GogolNikolay Gogol
2021 62. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 23:07
Lâtif izahıyla ve bilgilendirici dipnotlarıyla Yordam'ı tüm samimiyetimle tebrik ediyorum önce bunu söylemeyi borç bilirim. Kapakta bulunan "Bir solukta klasikler" yazısı gibi oldu okumam. Sosyalist yayınevi olduğu için pek tercih edilmiyor ama ben kesinlikle önerim bilhassa çantasında kitap taşıyanlar için boyutu çok isabetli olmuş, çokça kalp :) :) Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" kitabının çevrilmesini isteyip herkese okutturduğu gibi, keşke bir insan evladı çıksa da bilhassa memurlara, sağlık işçisinden öğretmenine, temizlik vazifelisinden avukatına okumayı zorunlu tutsa. Okumayını Akakiy Akayeviç sıkıştırıp korkutsa sonra maddi durumu olmayanlara bu harikulâde eseri korkaklar dağıtsa fazla mı ütopik oldu? :)) İki üç saat önce kadar "İnsancıklar"ı (Dostoyevski) okuduğum ve eserde adından sıkça geçen bu eseri okumasam ayıp olurdu, zira denildiği üzere gerçekten "hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık." çıkmışız! Ufak bir not bu söz Dostoyevski'ye ait değil Fransız diplomat ve yazar Eugène - Melchior Vogüè'ye aitmiş. Unvanların; adların önüne geçip karaktersiz karakterleri yükseltiği önemsiz dünyanın, önemli(!) insanlarına şiddetle öneririm. Zira birinin, kendimize getirmeye ihtiyacımız var. Daha fazla yazı yazamaya ihtiyaç duymam çünkü okumayıp beklemekle hata yapıyorsunuz bence.. İyi okumalar.
İnceleme
·80 syf.·
2023 137. kitabı
Palto öyküsünü bu kez Yordam Kitap Bir Solukta Klasikler dizisinden , Nuri Yıldırım çevirisinden okudum. Oldukça başarılı güzel bir çeviriydi. Palto öyküsü, bildiğiniz gibi Gogol'un en meşhur öykülerinden biri ve pek çok yazarı etkilemiş bir öykü. Kitabın arka kapağında belirtildiği gibi Gogol, bu öyküde küçük insanın küçük dünyasını edebiyata sokuyor. Sunuş bölümü 12 sayfa ve oldukça açıklayıcı bilgiler mevcut. Örneğin kahramanımıza niçin Akakiy Akaviyeviç adının verildiğini açıklıyor. Ayrıca hep merak ettiğim, Rusya'da memurların dereceleri ve hiyerarşik sıraları da Sunuş kısmında açıklanmış.
2020 28. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 00:44
Geçimini zor sağlayan, kendi halinde bir memurun hikayesi Palto. Okumama sebep olan Dostoyevski’nin söylediği “hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” sözüydü. Bu da aslında Fransız bir diplomata aitmiş. Kısa olması sebebiyle o kadar keyif alamadım. Fakat konusu biraz fantastik ve eski sosyal tabakanın varlığı kitapta yer alıyor. Fakirliğin her dönem olması insanlık tarihiyle devam edip gideceğini gösteriyor. Sıkılmadan okunacağı için herkese tavsiye edilebilir.
2026 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 22:47
İnsan hayatı neden bu kadar ucuz, insanlar neden bu kadar kalpsiz, neden bu kadar düşüncesiz ve neden karşındaki üzülmüş mü kırılmış mı umursamayacak kadar kibirli... Okuyucunun insanlara karşı davranışlarını sorgulattıran harika bir eser. Kitabı okuduktan sonra akılda bir sürü neden sorusu canlanıyor.
2022 27. kitabı
#okuduklarımdan Önüne gelen metinleri elyazısıyla aynısını kopyalamak dışında bir hünere sahip olmayan, yoksul ve içine kapanık bir devlet memurunun dokunaklı hikayesi. İş arkadaşlarının sık sık sataşmalarına maruz kalan bu küçük memur, alay konularından biri olan eski püskü paltosunu yenilemeye karar verir. Dişinden tırnağından artırarak diktirdiği yeni paltosu, sosyalleşebilmesi için ona fırsat ve cesaret tanımış olsa da talihsizlikler yakasını bırakmaz. Küçük insanların küçük dünyalarını çok iyi anlamış ve onların gözünden dünyalara anlatmayı başarmış Gogol. Yazarın en ünlü eserlerinden biri olan Palto, Dostoyevski'ye atfedilen sözü de destekler durumda "Hepimiz Gogol'ün Paltosu'ndan çıktık"
2023 15. kitabı
Palto kısa bir hikaye olmasına rağmen bir insanın çok güzel ince mesajlar çıkarabileceği bir kitap. Akakiy Akakiyeviç kitabın baş kahramanıdır. Eskiyen paltosunu dikmek için terziye götürür ve terzi yeni bir palto dikmeleri gerektiğini söyler. Akakiy Akakiyeviç derin bir takım düşüncelerden sonra yeni bir palto diktirir. Akakiy Akakiyeviç bu paltoyu alabilmek için kendi masraflarından kısar hatta artık akşam yemeklerini yemeyi bırakır. İş bu hale gelince paltoyu diktirmek için çok çaba gösteren Akakiy Akakiyeviç paltosuna oldukça değer vermektedir hatta onu hayatına yeni girmiş bir insan gibi görmektedir. Akakiy Akakiyeviç paltosunu daha yeni giymeye başlamış ve paltosu sayesinde sosyalleşmişken çok sevdiği paltosu hırsızlar tarafından çalınır. Paltosunun geri bulunması için bilindik kişilere başvurur fakat işin sonunda aşağılanarak eli boş kalır ve kötü bir humma hastalığına yakalanarak ölür. Öldükten sonra Akakiy Akakiyeviç'in hayaleti başına gelenlerin intikamını almak için hiçbir unvan ve konum gözetmeksizin paltosu olan herkesin paltolarını üstünden çekip çalmaktadır.... Kitap bir palto üzerinden bence bir şeye verdiğimiz emeğin o şeyin değerini belirlediğini anlatmaya çalışıyor. Bazen almak için çok çaba gösterdiğimiz bir çanta bile bizim gözümüzde oldukça değerli olabiliyor. İnsan ilişkilerinde de öyledir bir kişiye verdiğimiz değer belki de onun için harcadığımız çaba ve kendimize getirdiğimiz kısıtlamalarla doğru orantılıdır. Akakiy Akakiyeviç adına oldukça üzüldüm çünkü yeni paltosu sayesinde yavaş yavaş sosyalleşmeye başlamıştı ve artık o da mutluydu ancak onu da rahat bırakmadılar.
Hayat ve İnsan
2026 49. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 03:02
Gogol, Palto’da sadece Rus bürokrasisinin tozlu koridorlarını değil, insanın "nesne" aracılığıyla kazandığı yapay varoluşun ontolojik kırılganlığını anlatır. Akakiy Akakiyeviç, 14 basamaklı barem sisteminin içinde bir isimden ziyade, bir işlevdir: Evrak kopyalayan bir dişli. Onun hikâyesi, bir giysinin maddi bir ihtiyaçtan çıkıp "kutsal bir müttefike", hatta toplumsal bir zırha dönüşme sürecidir. Bu trajediyi sinema tarihinin en saf haliyle F.W. Murnau’nun Son Adam (Der Letzte Mann) filminde görürüz. Murnau’nun kapıcısı için o sırmalı üniforma neyse, Akakiy için de yeni paltosu odur. Üniforma sırtındayken bir "hiç" olmaktan kurtulan birey, o dış kabuk elinden alındığında toplumsal bir ölüme mahkûm edilir. Lotte Eisner’ın Alman toplumundaki üniforma kültürü için yaptığı "kraldan öte, Tanrısal bir otorite" tespiti, Gogol’ün Petersburg’unda da yankılanır. Akakiy’in yeni paltosu için yaptığı "manevi beslenme" betimlemesi, nesnenin bir fetişe dönüşerek bireyin tüm benliğini ele geçirişinin kanıtıdır. Gogol, küçük insanın onurunun aşağılanışını melodramın tuzağına düşmeden, keskin bir mizah ve absürtlükle işler. "Önemli Kişi"nin karşısında Akakiy’in yaşadığı felç hali, sadece bir azar işitme değil, sistemin dişlileri arasında ezilmenin fiziksel bir dışavurumudur. Bu noktada metin, realizmin sınırlarını aşarak fantastik bir intikam anlatısına evrilir; çünkü sistemin yarattığı haksızlık o kadar büyüktür ki, ancak bir hortlak bu adaletsizliği rütbe ayırt etmeksizin dengeleyebilir.

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları