Tek tipleşmeye ve bireyselliği yok etmeye çanak tutan toplum hepimizi birbirimize benzeyen insanlar olmaya zorluyor. Toplumumuzda silik yakıştırması yapılan, para sıkıntısı çeken, işini kaybetmekten korkan, çevrelerindeki kişiler tarafından aşağılanan ya da görmezden gelinen insanların yaşadıkları trajedileri konu alan bir eser. Hikayemiz insanlar tarafından küçümsenip alaya alınan alt sınıf bir katibin bir gün sabah uyandığında burnunun yerinde olmadığını görmesiyle başlar. Çalıştığı kurumdaki memurları ve çevresini düşündüğünde burnu olmadan ne kadar kötü görüneceğini düşünmekten kendini alıkoyamaz. Hemen başkomiserin yanına gider ve burnunun bulunması için ne gerekiyorsa yapılmasını ister. Başkomiserse oralı olmaz. Bu kez burnunun peşine kendi düşer. Bir de ne görsün? Burnu 5. dereceden memur olarak sokaklarda geziniyordur. Burnunu takip etmeye çalışır ama, burnu gözden kaybolur. Kaybolan burun, insanın her alanına sirayet eden iktidarsızlığı ve ezilmişliği simgeleyen bir metafordur. Öykünün kahramanı burnunu kavuştuğunda her açıdan(!) kendine gelir. Gogol yaratıcı zekasıyla kaleme aldığı "Burun" kadar çarpıcı olan bir öykü çok az yazılmıştır.
64 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1836
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

73 syf.
·
Puan vermedi
Burun Ne güzel olurdu yazar bir burun metaforuyla açık açık ben bunları anlattım deseydi.. Nedense her kim Burnu ele almışsa kendisine göre yorumlamış. Biri metafor burnu: her işe burnunu sokma değimiyle , kimi kaybolan bir burun yalnızca burnunu kaybeden kişiyi ilgilendirir başkasını ilgilendirmez ifadesiyle kimi de burun metaforunu kişinin yarına olan güvencesini, yoksulluk uğruna kişililiğini hatta aklını kaybetme durumuyla ilişkilendirmiş. Peki sizce hangisi doğru? Kabul ediyorum kitabın sert, gerçekçi ve alaycı bir anlatımı var. Ama yine de kullanılan "Burun" metaforu bana hikayaye gizem katmış gibi geldi. Bu metafor yalnız basit bir eleştiri olmaktan ziyade, çok daha fazlası olsa gerek..
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20176,2bin okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Gogol'dan yine alegorik bir anlatımdan , absürd mizahla yapılan bir yergiden oluşan bir hikaye. Burun. Sabah kalktığında burnunun yerinde olmadığını gören adamımız burnunun peşine düşüyor. Saçma geliyor dimi kulağa, evet, çünkü saçma. Gogol bu kısa hikayeyi 1835'te yazdığında bir dergiye yayınlansın diye gönderiyor ama derginin cevabı, "hadi ordan" oluyor. Ama bu öyküdeki eleştiriyi görebilen Puşkin hemen alıp kendi dergisinde yayınlıyor. Peki nedir bu eleştiriler? Toplumdaki ve sistemdeki çarpıklıklardan, yozlaşmadan, gündelik hayatın çekilmezliğinden, insan davranışlarına yani burnunun önündeki herşeyi eleştiriyor Gogol. Kim ne derse desin dünyada bu tür saçmalıklar oluyor diyor yazar. Evet, dünyadaki saçmalıkları düşününce insan, "harbiden bu mu olmuyacak?" demiyor değil. Kitabın bir çok yayınevinden baskısı var ben Tutku Yayınevinden Enver Günsel çevirisini okudum 64 sayfacık, merak eden okuyabilir. Kitabı alamayanlar için hikayeyi yorumda paylaşıyorum.
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20176,2bin okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Nikolay Vasilyeviç Gogol’un Yaşam Öyküsü (31 Mart, 1809 – 4 Mart, 1852) gerçekçi Rus roman ve oyun yazarı.  "Dünyada bir sürü saçmalık oluyor. Bazen insana hiçbir şey gerçek değilmiş gibi
Burun
BurunNikolay Gogol · Can Yayınları · 20216,2bin okunma
Danıştay Üyesi Burun
73 syf.
8/10 puan verdi
Bence "Burun" Gogolun birilerini çaktırmadan absürt komedi ile eleştirme eseri. "Burnu havada" söylemi bu eserde çok güzel bir şekilde kullanılmış. Kendisi Binbaşı olan Kovalev in kendisinden ayrılan burnu Danıştay Üyesi oluyor. Gogol burada kendisini büyük görerek daha büyük rütbeler hakkettiğini düşünen ve kendisine layık kimsenin olmadığını düşünüp evlenmeyenlere eleştiri de bulunmuştur. Bazı ince detaylarda var tabi. Örneğin Kovalevin terfi almak için elinden gelen herşeyi yapacağını söylemesi. Bazı insanların menfaat için kendi onurunu hiçe sayması gibi...
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20176,2bin okunma
85 syf.
·
Puan vermedi
Gogol - Burun • Karbon kitaplara ait cep boy bir kitap, küçük gerçekten cebe sığarak cep boy kitabın hakkını veriyor. Küçük çantalarda kitap taşıyamama sorunsalımı bu cep boy kitapla çözmüş olduk. Başarılı seçim • Gelelim kitabımızın yorumuna Burnunuz kendini sizden daha yukarıda görüyor olsaydı ne yapardınız ? Ya bir gün burnunuz sizi terk edip bağımsızlığını ilan etseydi. Gogol bu kitabında kendini her zaman yüksekte gören, çevresindeki kızları kendine yakıştırmadığı için evlenmeyen, hep yükselmek isteyen Kovalev’in bir sabah uyandığında burununun kendisini terk ettiğini görmesiyle başlayıp onu arayışıyla devam eden, absürt bir mizah ile sistem eleştirisini yapıyor. Oldukça güzel çok beğendiğim bir kitap oldu Gogol’u Palto ile tanıyıp diğer kitaplarını okumalıyım dedim iyi ki okumuşum. Ayrıca kitabımızın içinde “Bir Mayıs Gecesi Veya Boğulan Kız” isimli bir öykü daha var Levko ve Galya’nın aşkı köy yaşamı içinde oldukça fantastik bir şekilde anlatılıyor. Bu öyküyü de çok beğendim.Çifte güzellik. Alalım okuyalım kitaplığımız ve biz bu kitaptan mahrum kalmayalım.
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20196,2bin okunma
85 syf.
8/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Yine kızımın aldığı bir kitap. Gogol çok severim. Müfettiş ve Bir delinin hatıra defteri favorilerimdendir. Defalarca okudum her okuduğumda ayrı bir keyif aldım oyununu defalarca seyrettim. Bu kitabı iki öyküden oluşuyor burun ilk öyküsü bana biraz fantastik geldi. Ama yazıldığı çağı düşünecek olursak gayet büyük bir eser diyebiliriz çünkü o dönemde verilen eserlerden çok farklı. İkinci hikaye daha çok masalsı bir yapısı var ve karakterler hikaye kurgu çok güzel olduğu gibi içindeki masalda çok güzel. Bir çırpıda okudum keyif aldım.
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20196,2bin okunma
Gogol - Burun kitabı hakkında
64 syf.
8/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Öncelikle keyifle okuduğumu söylemek istiyorum. Okurken yüzümden gülümseme eksik olmadı. Teşekkürler Gogol. :) Kitabın kahramanı Kovalev bir sabah uyandığında aynanın karşısına geçer ve burnunun olmadığını fark eder. Dehşete düşer ve burnunu aramaya başlar. Bundan sonrası muhteşem bir anlatım ve olay örgüsü.
Burun
BurunNikolay Gogol · Can Yayınları · 20216,2bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Aslında okuyacağınız rüşvet, bürokrasi, artık budalalık derecesine ulaşan kibarlıklar ama en önemlisi de saçmalıklar vs... İşte bunların eleştirisini okuyacaksınız. Saçmalıklardan kastedilen; dünyada ne saçma şeyler olduğundan bahsediliyor aslında bir burunun kayboluşuyla. Bunu da Gogol'un son bölümdeki şu sözleriyle daha iyi anlıyoruz: "Unutmamalıyız ki dünyamız sıra dışı olayların yaşandığı bir yerdir. Bunlar öyle olaylardır ki, bazen tamamen ihtimal dışında oldukları düşünülür."
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20176,2bin okunma
Burun
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhabalar, bugün, acaba roman onun Palto'sunda mı saklı diye düşündüren ve çok sevdiğim bir yazar olan Gogol'ün "Burun" adlı öyküsüyle geldim. Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna
Burun
BurunNikolay Gogol · Can Yayınları · 20216,2bin okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Kitabı okuduğunuzda anlamsız, mantığa uymayan bir çok şeyle karşılaşıyorsunuz ama anlatılmak isteninde aslında tam olarak bu olduğunu anlıyorsunuz. Farklı ve bambaşka bir bakış açısı.
Burun
BurunNikolay Gogol · Puslu Yayıncılık · 20196,2bin okunma

Yazar Hakkında

Nikolay Gogol
Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Bu metin Türkmence dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.