Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Gelmiş geçmiş,ünlü/ünsüz,namı yürümüş yahut temel eserlere adını yazdıramamış ; mazbatalı,mazbatasız bi-l cümle edebi şahsiyetleri Palto*sundan çıkaran adam(şükür ki burnundan çıkarmamış)Gogol’un adını bir uzuvdan alan eseri: BURUN Bahsi geçen burun 9.dereceden memur Kavalyov’in başına buyruk çılgın uzvudur. Eser kısacıktır “Burnu yere düşse eğilip almaz” “Burnu Kaf Dağında” “Burnu şişik” .. gibi deyimlerin başa ne dertler açtığının absürd hikayesidir.Burnunuza ve egonuza mukayyet olun. Karşınıza 1.dereceden otorite olup çıkar mazaallah
Burun
BurunNikolay Gogol · Palto Yayınevi · 20175,2bin okunma
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
Bir çırpıda bitecek bir hikaye, ilk defa Gogol okuyorum heyecanlı bir o kadar da anlamlı. .. Toplum, toplumsa. İnsan insandır... sen kimsin Kovalev.
Burun
BurunNikolay Gogol · Palto Yayınevi · 20175,2bin okunma
73 syf.
·
Puan vermedi
Burun Ne güzel olurdu yazar bir burun metaforuyla açık açık ben bunları anlattım deseydi.. Nedense her kim Burnu ele almışsa kendisine göre yorumlamış. Biri metafor burnu: her işe burnunu sokma değimiyle , kimi kaybolan bir burun yalnızca burnunu kaybeden kişiyi ilgilendirir başkasını ilgilendirmez ifadesiyle kimi de burun metaforunu kişinin yarına olan güvencesini, yoksulluk uğruna kişililiğini hatta aklını kaybetme durumuyla ilişkilendirmiş. Peki sizce hangisi doğru? Kabul ediyorum kitabın sert, gerçekçi ve alaycı bir anlatımı var. Ama yine de kullanılan "Burun" metaforu bana hikayaye gizem katmış gibi geldi. Bu metafor yalnız basit bir eleştiri olmaktan ziyade, çok daha fazlası olsa gerek..
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20175,2bin okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Gogol'dan yine alegorik bir anlatımdan , absürd mizahla yapılan bir yergiden oluşan bir hikaye. Burun. Sabah kalktığında burnunun yerinde olmadığını gören adamımız burnunun peşine düşüyor. Saçma geliyor dimi kulağa, evet, çünkü saçma. Gogol bu kısa hikayeyi 1835'te yazdığında bir dergiye yayınlansın diye gönderiyor ama derginin cevabı, "hadi ordan" oluyor. Ama bu öyküdeki eleştiriyi görebilen Puşkin hemen alıp kendi dergisinde yayınlıyor. Peki nedir bu eleştiriler? Toplumdaki ve sistemdeki çarpıklıklardan, yozlaşmadan, gündelik hayatın çekilmezliğinden, insan davranışlarına yani burnunun önündeki herşeyi eleştiriyor Gogol. Kim ne derse desin dünyada bu tür saçmalıklar oluyor diyor yazar. Evet, dünyadaki saçmalıkları düşününce insan, "harbiden bu mu olmuyacak?" demiyor değil. Kitabın bir çok yayınevinden baskısı var ben Tutku Yayınevinden Enver Günsel çevirisini okudum 64 sayfacık, merak eden okuyabilir. Kitabı alamayanlar için hikayeyi yorumda paylaşıyorum.
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20175,2bin okunma
Reklam
85 syf.
8/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Yine kızımın aldığı bir kitap. Gogol çok severim. Müfettiş ve Bir delinin hatıra defteri favorilerimdendir. Defalarca okudum her okuduğumda ayrı bir keyif aldım oyununu defalarca seyrettim. Bu kitabı iki öyküden oluşuyor burun ilk öyküsü bana biraz fantastik geldi. Ama yazıldığı çağı düşünecek olursak gayet büyük bir eser diyebiliriz çünkü o dönemde verilen eserlerden çok farklı. İkinci hikaye daha çok masalsı bir yapısı var ve karakterler hikaye kurgu çok güzel olduğu gibi içindeki masalda çok güzel. Bir çırpıda okudum keyif aldım.
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20195,2bin okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Nikolay Vasilyeviç Gogol’un Yaşam Öyküsü (31 Mart, 1809 – 4 Mart, 1852) gerçekçi Rus roman ve oyun yazarı.  "Dünyada bir sürü saçmalık oluyor. Bazen insana hiçbir şey gerçek değilmiş gibi geliyor..." Bir gün berber İvan Yakovleviç'in karısı ile birlikte yemek yerken ekmeğin arasından bir burun çıkmasıyla hikaye başlıyor. Yanlış
Burun
BurunNikolay Gogol · Can Yayınları · 20215,2bin okunma
73 syf.
8/10 puan verdi
Danıştay Üyesi Burun
Bence "Burun" Gogolun birilerini çaktırmadan absürt komedi ile eleştirme eseri. "Burnu havada" söylemi bu eserde çok güzel bir şekilde kullanılmış. Kendisi Binbaşı olan Kovalev in kendisinden ayrılan burnu Danıştay Üyesi oluyor. Gogol burada kendisini büyük görerek daha büyük rütbeler hakkettiğini düşünen ve kendisine layık kimsenin olmadığını düşünüp evlenmeyenlere eleştiri de bulunmuştur. Bazı ince detaylarda var tabi. Örneğin Kovalevin terfi almak için elinden gelen herşeyi yapacağını söylemesi. Bazı insanların menfaat için kendi onurunu hiçe sayması gibi...
Burun
BurunNikolay Gogol · Karbon Kitaplar · 20175,2bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Aslında okuyacağınız rüşvet, bürokrasi, artık budalalık derecesine ulaşan kibarlıklar ama en önemlisi de saçmalıklar vs... İşte bunların eleştirisini okuyacaksınız. Saçmalıklardan kastedilen; dünyada ne saçma şeyler olduğundan bahsediliyor aslında bir burunun kayboluşuyla. Bunu da Gogol'un son bölümdeki şu sözleriyle daha iyi anlıyoruz: "Unutmamalıyız ki dünyamız sıra dışı olayların yaşandığı bir yerdir. Bunlar öyle olaylardır ki, bazen tamamen ihtimal dışında oldukları düşünülür."
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20175,2bin okunma
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Kitabı okuduğunuzda anlamsız, mantığa uymayan bir çok şeyle karşılaşıyorsunuz ama anlatılmak isteninde aslında tam olarak bu olduğunu anlıyorsunuz. Farklı ve bambaşka bir bakış açısı.
Burun
BurunNikolay Gogol · Puslu Yayıncılık · 20195,2bin okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
ivan yakovleviç kahvaltısında yemek için iki baş soğanı hazır edip, üzerine tuz eker, ekmeğini dilimlemeye koyulur. fakat devam edemez çünkü kestiği ekmeğin tam ortasında bir burun vardır... gogol'ün bu tatlı hiciv kitabı, gerçeküstü bir anlatımla çarlık rusyası'nı inceden eleştirirken, dönemin toplumsal yapısına da göndermelerde bulunmaktadır. gogol'ü gogol yapan da bu sevimli ve zekice taşlamaları değil midir zaten?
Burun
BurunNikolay Gogol · Can Yayınları · 20215,2bin okunma
101 syf.
8/10 puan verdi
"Burun" oldukça absürt bir öykü. Öykünün kahramanı Kovalev, sahip olduğu memuriyet derecesini beğenmeyen, hep yükselmek isteyen, gördüğü kızları yanına yakıştıramayan, bu sebeple evlenemeyen, burnu havalarda bir karakter. Gogol, ayrı dünyalarda yaşayan Kovalev ve burnunun öyküsünü mizahi bir üslupla anlatıyor. Ekmeğini insanların burnunu sündürüp sakal tıraşı ederek kazanan berber Yakovleviç'in, sabah kahvaltı yaparken ekmeğinin içinden bir burunun çıkmasıyla başlayan olağandışı hikaye, burnun ayaklanıp şehirde dolaşması daha sonra yerini bulmasıyla sonlanıyor. İyi okumalar...
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20175,2bin okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın bu öyküsünün Rusça orijinal ismi "Nos"un tersten okunuşu "son" yine Rusçada hayal, düş anlamına gelir. Gogol gerçeküstü olaylar silsilesiyle sistemi ince ince eleştirirken bir yandan da okuyucuya bunlar gerçek mi rüya mı ikilemi yaşatır. Kovalev'in burnunu kaybetmesi, sonra onu 3. dereceden bir memur olarak sokakta görmesi, peşinden kiliseye gittiğinde sanki kendisinin bir uzvu değil de üstüymüş gibi konuşması dönem Rusya'sında kişiden ve yaptıklarından bağımsız olarak statüye gösterilen tırnak içinde saygıya güzel bir dokundurmadır. Bunun yanında Gogol ilan verenleri, bekçileri, uşakları, evlilik ilişkilerini, soylu kadınları, askerleri ve dahasını da eleştirmekten geri durmaz. Öykünün sonunda yazarların devlete bir faydası olmayan bu tarz konular hakkında yazmasını eleştirerek kendine de gerekeni söyler. Tabii bunu söylerken okuduğunun altındaki anlamı göremeyen okuyucuyu mu yoksa gerçekten yazarı mı eleştiriyor bilinmez.
Burun
BurunNikolay Gogol · Puslu Yayıncılık · 20195,2bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Bu Gogol da habire bir şeylerini kaybedip arıyor :) Hadi kaybolan buruna alegorik bir anlam verdik ama ekmeğin arasından çıkması ne alaka? Fırıncı olsa çalışırken düşürdü diyeceğim :) Düşünmeyi sevenler okusun :)
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20175,2bin okunma
64 syf.
3/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Rus edebiyatının temellerini Gogol atmıştır, ne yazsa okumak gerekir niyetiyle okuduğum bu hikaye, Sevgili Gogol'ün en sevmediğim hikayesi oldu. Dönüşümde de buna benzeyen alegorik bir anlatım var. Ben galiba bu tür anlatımları çok sevemiyorum. Adeta midem kalkarak okudum. Bir insanın burnunu kaybedip ona ilan vermesi vb vb. Kısacası sevmedim çok. Ama içinde güzel alıntılar vardı ve anlatmak istedikleri, toplumun geldiği nokta ve bürokrasinin işleyişi açısından da okunabilir. Bazen düşünürüm, acaba Rowling, Lord Voldemort karakterini buradaki hikayeden etkilenipte mi yazdı diye :)
Burun
BurunNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 20175,2bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.